Болоня

25.04.2010
Болоня

Болоня (Bologna) е един от най-известните и най-красивите градове в Италия. Ако не знаете повече за Болоня, то поне със сигурност сте чували за кулинарните вълшебства, които е дал този италиански град на света. От Болоня идват прочутите талиатели, мортаделата, лазанята и, разбира се, прословитите спагети Болонезе, които местните наричат „spaghetti al ragu”. Заслужила световно признание със своите вина и ястия, Болоня често е наричана с „гальовното” име – Тлъстата Болоня.

Болоня се намира в Северна Италия, като е главен административен център на областта Емилия-Романя (Emilia-Romagna) и на едноименната провинция Болоня. Този ембелматичен за Италия град е красиво разположен в долината на река По (Po Valley), като Болоня е обградена от теченията на реките Рено (Reno River) и Савена (Savena River). Съвсем близо е и планинският район на Апенините. Болоня се разпростира на площ от 140.73 кв. км, а населението и е близо 400 000 души.

Болоня от векове се смята за един от най-стратегическите и важни градове в Италия. Днес географското й положение е възлово за много от най-важните магистрали и жп линии в страната. Това до голяма степен е помогнало днес Болоня да се счита за един от най-развитите и богати градове на територията на Италия. Високото качество и условия на живот, които Болоня предлага на своите граждани я нарежда до градове като Лас Вегас, Лион, Сакраменто (Sacramento) и Канбера (Canberra).

Всъщност името на града идва от прочутия сос Болонезе, известен локално като рагу. Той представлява месен сос за макаронени изделия и други видове паста. Заради разположението на Болоня в плодороднота долина на река По богатата местна кухня зависи от месните продукти и сиренето. Районът на Болоня е популярен с развитата си местна хранително вкусова индустрия, която произвежда различни видове салами, мортадела и прошуто. Винопроизводството е другият водещ за Болоня поминък, който и разнася славата на местността по цял свят. Тук се произвеждат едни от най-добрите италиански вина като Pignoletto dei Colli Bolognesi, Lambrusco di Modena и Sangiovese di Romagna.

Още от древни времена Болоня се тачи като най-плодородния житен и млекодаен район на Италия. Историята на града води началото си от 534 година пр.н.е., когато тук възниква селище под името Фелсина (Felsina), основано то етруските Етруският град се разраства около светилище, което било заобиколено от некропол и се доминирало на висок хълм. През 4 век пр.н.е., градът е завладян от галското племе бои (Boii), откъдето идва и по-древното име Бонония на римската колония, основана през 189 пр.н.е., За разрастването на ранното селище на мястото на днешен Болоня голяма роля оказва изграждането на античния път Виа Емилия.

През 1088 г., когато Болоня е богата и независима община, тук е открит университетът "Alma Mater Studiorum", който и днес е най-старият европейски университет. По-онова време разпространена практика била всяка по-голяма и известна фамилия да си издига собствена кула, в знак на престиж. В резултат на това средновековна Болоня има повече от 170 кули, но днес са запазени само няколко от тях.

В наши дни освен с невероятно добрата кухня, Болоня може да се похвали и с красивата си архитектура, като е известна с покритите си с аркади улици, наричани портици. Сред средновековните кули, които са се запазили са двете, разположени на площад „Пиаца си Порта Равена”. Кулата „Гаризенда” е висока 49 м, като в самото начало е била доста по-висока. Собствениците й – сем. Гаризенда проявяват немърливост при строежа й.

Те се опитвали да надминат съседната кула на фамилия Азинели, която достига внушителните 97 м. Основите на „Гаризенда” не били достатъчно здрави, в резултат на което кулата в Болоня се накланя на 3.2 м от вертикалата си още през 1360 г. горната й част е срутена. Това било направено за обществена безопасност, а оттогава насам кулата е затворена за посещения.

Катедралата в Болоня

Кулата „Азинели” в Болоня също е наклонена, макар и не толкова много. Тя е завършена през 1110 г., като и днес е отворена за туристически посещения. Тук можете да се изкачите по цели 498 стъпала, които ще ви отведат до най-вълнуващата гледка, която може да видите в Болоня. При хубаво време от върха на кулата се открива панорама чак до Адриатическо море.

Сред останалите забележителности, които може да посетите в Болоня са църкавата „Сан Доменико” (St. Dominic). Тя е построена от Никола Пизано, като днес внея може да видите няколко ранни скулптури на Микеланджело, както и т.нар. гробница на светците. Интересни са също базиликата „Сан Петронио” (San Petronio Basilica) и „Сан Стефано” (St. Stephen). Не пропускайте да посетите и музея „Музео Чивико Аркеолоджико”, който притежава най-добрите етруски колекции в Италия.

3.8
Общо гласували: 8
5 3
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати