Виена

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Парламентът във Виена

Виена е един от най-красивите и запомнящи се градове по поречието на река Дунав. Тази европейска столица се отличава с елегантността си, красивата си архитектура и традициите в изкуството и музиката. Като столица на бивша империя, днес Виена е една от водещите европейски културни столици. Традициите на Виена в изкуството и културата са вековни шо се отнася за театър, опера, класическа музика и изящни изкуства. Духът им днес се пази жив в Императорския театър (Burgtheater), който заедно с неговият филиал - Akademietheater, се смятат за едни от най-добрите театри в немско-говорещия свят. Особено красива е сградата на Народния театър (Volkstheater Wien) и Театъра в Йозефщат (Theater in der Josefstadt), които са световнопризнати.

Виена е столицата на Австрия и една от двете провинции в държавата. Този най-голям град в Австрия, който има население около 2 милиона жители е разположен в източната част на страната, в близост до границите с Чехия, Словакия и Унгария. През 2001 г. старият градски център на Виена е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. От север и от запад Виена е оградена от гористи хълмове, което придава на града особен чар и красота.

Виена опера

Виена има доста интересна и бурна история. Първоначалното селище на това място възниква около 500 г. пр.н.е. като е създадено от келтите. През 15 г. пр. н.е., Виена става граничен град на Римската империя ("Виндобона"), пазейки границата от немските племена от север. През следващите векове Виена многократно преминава в ръцете на различни завоеватели. През Средновековието във Виена е седалището на династията Бабенберг, а от 1440 г. - на Хабсбургите.

Виена е тайна столица на Свещената Римска империя и център на културата, науката, музиката и изисканата кухня. Благодарение на Виена е спряно османското нашествие в Европа на два пъти -през 1529 и през 1683 г. Своя най-голям разцвет Виена преживява през 18 век, когато се появява бароковата архитектура. Това е времето на калсическата музика, когато Хабсбургите привличат във Виена Бетовен и Моцарт, а малко по-късно Щраус и Шуберт. Към композиторите тук се присъединяват и редица известни писатели и худощници, които оформят културното лице на Виена.

Една от най-големите забележителности на Виена днес е катедралата „Свети Стефан”, която се намира в самия център на града. Тя е емблематична със своя остър изящен връх. Тя е строена в продължение на няколко века на мястото напо-ранна църкован постройка, която е вградена в сегашната. Архитектурата й е готическа, като е забележителна с блестящия си керемиден покрив със символичния австрийски орел отгоре.

Виена кметство

Вътрешността на тази катедрала във Виена е по-запомняща дори от фасада й. Тук може да видите невероятния амвон и олтар. Катедралата има 23 камбани, като една от тях е втората по големина в Европа. Една интересна история разказва, как Бетовен разбрал, че е напълно глух, когато видял птици да излитат подплашени от покрива на Св. Стефан, но не могъл да чуе звъна на камбаните.

Историческият център на Виена векове наред е бил обграден със стени за да защити града от потенциални нападатели. През 1857 г. обаче стените са срутени, в резултат на което Виена започва да се разраства и се слива с околните селища. На тяхно място е направен широк булевард Рингщтрасе, както и забележителни обществени и частни сгради, паметници и паркове. Сред тях е и бившият императорски дворец Хофбург, който дълго е използван за зимна резиденция на австрийското императорско семейство. В наши дни той е и официалната резиденция на австрийския президент.

През 1938 г. в Хофбург Хитлер официално оповестява аншлуса на Австрия. Красивият Хофбург във Виена се разпростира на площ от 240 000 кв.м., като целият комплекс е съставен от 18 тракта и цели 19 двора. В императорския дворец са разположени Националната библиотека, Музеят на музикалните инструменти, оръжейната колекция на императора и Испанското училище по конна езда. В съкровищницата му се пазят и скъпоценности и бижутата на Хабсбургите.

Хофбург във Виена

Друга невероятна и красива постройка във Виена е тази на двореца Шонбрун. Този замък е построен по поръчка на Леополд l, а според мнозина е по-грандиозен и красив от Кралския дворец. Тук се намира императорската съкровищница, която съдържа огромно изобилие и богатство от светски и църковни златни украшения и скъпоценности. Край обширната Виенска гора е разположен и дворецът Лихтенщайн, който е една от забележителните средновековни постройки на територията на Австрия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати