Истанбул

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Истанбул

Истанбул – една от столиците на ориента. Този град на многообразието е колкото примитивен, толкова и великолепен, като привлича с цялото очарование и слабости, които носи мюсюлманския свят. В историческо отношение Истанбул е събрал в себе си културните последици от Византийската, Римската и Османската империя. Известен още като Цариград и Константинопол, Истанбул е мегаполис и най-голям град на територията на Турция. Близо 11 милиона души живеят само в градската зона на Истанбул, а цялата агломерация събира около 19 милиона.

Истанбул е разположен на два континента, като източната част е в Азия, а Западната — в Европа. На юг се простира Мраморно море (Marmara Sea), а на север — Черно море. Водният път от Черно към Средиземно и Егейско море води през Босфора и Истанбул. Между двата континента са изградени 2 забележителни моста над самия Босфор. Истанбул първоначално съществува под името Византион като тракийско селище. През 330 г. император Константин I Велики избира тогавашния Истанбул за нова столица на Римската империя. От късноримската епоха Истанбул получава името Константинопол, а по-късно му е дадено турското название Истанбул. В историческите анали фигурира и името Цариград, което е славянското име на турската столица.

Площадът “Хиподрум” е мястото, където са разположени най-големите исторически паметници на Истанбул. Тук са грандиозната Синя джамия, както и бившата църква Света София. Името на площада идва още от времето на управлението на император Константин I. Тогава това място се е използвало за надбягвания с коне. Тук може да видите още Египетският обелиск, който е пренесен тук през 390г. от Египетския храм на Аполон и се счита за най-древния исторически монумент в Истанбул . На „Хиподрум” са разположени също Змиевидната колона, Колоната на Константин и Фонтанът на Вилхелм ІІ, който е подарък за хората на Истанбул от немския император.

Синята Джамия в Истанбул

Един от двата величествени и грандиозни архитектурни паметника в Истанбул е Синята Джамия (Blue Mosque). Този скъпоценен камък на ислямската архитектура, известен като Джамията на султана Ахмед, е разположена в стария град на Истанбул, като трите й стени са обърнати към Мраморно море, Златния рог и Босфора. Строителството на сградата започва през 1609 г. и завършва през 1616 г. по време на управлението на Ахмед I. Според местните истории владетелят наредил на прочутия архитект Мехмед Ага да сътвори една от най-величествените джамии, строени някога.

На практика е точно така. Архитектът на джамията – Мехмед, искал да построи по-голям купол от този на Света София, но за добро или зло не успял. За сметка на това, направил джамията шедьовър от съвършенства - с идеални пропорции на куполите, полукуполите и минаретата. Посещенията тук са позволени през цели ден, с изключение на молитвените часове. Допускат се както мъже, така и жени, стига да са облечени благоприлично.

Храмът Света София в Истанбул е разположен непосредствено срещу Синята Джамия (Blue Mosque) в старата част на града. Света София безспорно е най-мащабният и най-внушителният исторически паметник на христианската религия. Всъщност Света София е бивш православен храм, превърнат по-късно в джамия, а днес във вътрешността му може да разгледате интересен музей. Това е едно от най-големите покрити пространства на нашата планета, което впечатлява с архитектурата си. В продължение на почти хиляда години, до завършването на Катедралата в Севиля през 1520 г., Света София е най-голямата катедрала в света. Храмът Света София се счита за най-внушителният паметник на Византийското изкуство.

Света София в Истанбул

Строена по време на разцвета на византийското изкуство при Юстиниан (527-565), църквата е част от дворцовия императорски комплекс. Юстиниан имал желанието църквата Света София да бъде по-голяма от храма на цар Соломон в Йерусалим и същевременно да демонстрира превъзходството на Цариград над останалият християнски и езически свят. Във вътрешността на Света София в Истанбул може да видите великолепни мозайки на Исус Христос, Св. Богородица, ктиторски портрети на византийски императори и съпругите им.

Дворецът Топкапъ или Топканъ Сарай представлява уникален дворцов комплекс. Той се извисява на нос Сералио, което е източният край на Стария Истанбул. Трите страни на двореца "Топкапъ" са заобиколени морските води. Разположен между Златния рог и Мраморно море от „Топкапъ” се открива удивителна гледка към Босфора. Построен на площ от 700 000 кв. м, „Топканъ” в Истанбул се състои от три основни части - бирун, ендерун и харем.

Строителството на палата започва през 1460 г. от завоевателя на Истанбул султан Мехмет II и е служил за резиденция на турските султани и приближените му до средата на XIX в. В библиотеката на двореца се съхраняват 22 000 ръчно написани книги на арабски, персийски и турски език , но и на славянски, гръцки, арменски, латински и дори унгарски език.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати