Женева

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Женева

Женева е невероятен град, разположен в Южна Швейцария, точно на границата с Франция. Този град е популярен с красивия си езерен пейзаж и с невероятната природа около Женевското езеро. Женева е седалище на няколко агенции на ООН, но може би по-запомнящото за посетителите на града е красотата му. Женева е градът на часовниците, шоколада, ножовете и приборите за хранене. Градът е разположен в полите на Алпите и може да се похвали с невероятно интересна история и забележителни архитектурни паметници.

Женева всъщност е разположен в Югозападна Швейцария, като е главен административен център на едноименния кантон Женева . Това е вторият по големина град в страната след Цюрих, като лежи точно там, където река Рона се оттича от Женевското езеро . Освен прекрасните и живописни Алпи, Женева е обграден още от планините Жура и Салев. Градът има значителен финансов сектор, ориентиран към частно банкиране (управлява около един трилион долара) и финансиране на международната търговия. Много от световно известните фирми решават да създадат своите офиси точно в Женева. В този забележителен швейцарски град живеят около 200 000 души.

Женевското Езеро

Историята на Женева започва преди около 2000 години. През 120 г.пр.н.е., когато тук пристигат римските войски градът в устието на река Рона вече бил доста развит. Още тогава Женева е носила своето име, а всъщност градът е основан от келтите няколко века преди римската инвазия. Името се появява за първи път в описанията на войната в Галия, направени от Юлий Цезар. Името Женева е идентично с името на лигурския град Геноа, като в буквален превод звучи като коляно или глезен. През 4 век жителите на Женева приемат християнството.

През 9 век Женева става столица на Бургундия. Макар и оспорвана от франките, бургундците и Свещената римска империя, през Средновековието на практика Женева е управлявана от местните епископи. Тов апродължава чак до Реформацията, когато става република. Заради дейността на реформатори като Джон Калвин там Женева често е била наричана протестантският Рим.

United Nations в Женева

В Женева днес има невероятно много красиви места, посещението на които ще ви доставят истинско удоволствие. Един от символите на Женева е езерният фонтан Жет’д. Тази красива статуя достига до внушителните 140 метра височина. Първообраза на фонтана представлява клапан за хидроенергийните съоръжения на река Рона, а като фонтан тази статуя съществува от около 1891 година. В която и част на Женева да се намирате, винаги ще виждате невероятната красота на Женевското езеро .

Това е едно от най-големите езера в Западна Европа. Женевското езеро се простира по течението на река Рона – между планината Юра на север и хълмистата равнина в центъра на Алпите в югозападна посока. Цялото езеро заема площ от 582 кв. м, като тук имате възможност да си наемете лодка, за да се разходите из бистрите му води. Параходчетата кръстосват езерото още от 1823 година. Пред красотата на езерото в Женева са се прекланяли имена като Жан-Жак Русо, лорд Байрон и Шели.

В град Женева

Сред останалите забележителности на Женева са средновековната катедрала „Свети Петър”, която се намира в най-високата част на Стария град. Археологическите разкопки под катедралата доказват неин предшественик, датиращ от 4 век. Катедралата в Женева е била някога ръководен център за Реформацията. Не пропускайте да обиколите и Музеят на Междинародния комитет на Червения кръст, както и Мозея на модерното и съвременното изкуство с неговите модерни и постмодерни творби. Една приятна разходка в Женева може да направите в Парк де-з-О Вив, откъдето има хубава гледка към сградите на ООН и Пале де Насион. Пале де Насион е строен за дом на Обществото на народите. Днес в него може да разгледате голяма художествена колекция и да видите прекрасната заседателна зала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати