Багдад

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Багдад

Земите покрай реките Тигър и Ефрат са дом на едни от най-древните човешки цивилизации. От дълбока древност тук се зараждат, процъфтяват и западат не една или две велики култури. Наследник на велико минало е и днешната столица на Ирак – Багдад (Baghdad), която е наситена с толкова много мистериозни факти и исторически събития, че едва ли един живот би бил достатъчен за да се опознае величието на персийската култура. Багдад днес е само бледо отражение на това, което е бил в миналото. Военните конфликти в района от новата история на Ирак също оказват влияние върху негативния облик, който днес има Багдад .

Багдад е най-голямото населено място в тази азиатска страна, както и втория по големина град в Югозападна Азия след Техеран (Tehran). Разположен в централната западна част на Ирак, Багдад лежи на река Тигър. От тук течението на река Ефрат е само на 50-тина километра. Тази бивша средновековна столица на на Абасидския халифат днес има население от около 7 500 000 души. Наричат Багдад още Кръглия град, а самото име произлиза от персийското Баг-дад, което означава „Бог даде” или Баг-да-ду , което в превод звучи като „Градината на Бог”.

Багдад

Историята на Багдад започва някъде през 8 век. Според легендата вторият халиф на Ирак Абу Джаафар Ал-Мансур (caliph Al Mansur) искал да построи нова столица за себе си по тези места, където някога са се развивали древните цивилизации на шумерите и Вавилон. С тежката задача да съгради град, невиждан досега на земята, бил нагърбен най-видния майстор. Проектантът предложил на своя господар да изгради града във формата на кръг (откъдето идва и днешното наименование на Багдад ). Тази геометрична форма на градски план щяла да позволи всчики поданици на халифа да се намират на еднакво разстояние от владетелския дворец.

Така възникнал Багдад със своята кръгла форма и двете му главни обособени части - царска (централна) част и търговски квартали, обграждащи дворцовата част и намиращи се между стената, обграждаща дворците, и външната стена. През средновековието Багдад става столица на Абасидската империя. Някъде около 10 век населението на Багдад е между един и два милиона души. Още от преди това Багдад бил важно и стратегическо търговско кръстовище. Тук преминавали главните пътни артерии на Сирия и Египет, Северен Ирак и Персия. По море били доставяни от Китай и Индия различни екзотични подправки и красиви платове в Багдад .

Централният пазар на Багдад - "Сук ас сафер" (Медния пазар), е мястото, където непрекъснато гъмжи от хора и от стоки. Не пропускайте да посетите това голямо търговско средище, където можете да напазарувате различни плодове, зеленчуци, платове, местни занаятчийски изделия, които на някои места се правят буквално ред очите ви. Кварталите на западната страна на реката в Багдад са по-богати от тези на източната. Въпреки наличието на голям брой паркове и зелени площи в града често вилнеят пясъчни бури.

Днес в Националната библиотека в Багдад не е останало почти нищо от огромното съкровище, което е притежавала. Хиляди от древните ръкописи в Националната библиотека са били унищожени през 2003 г. Националният исторически музей с неговата безценна колекция от артефакти също е бил ограбен при нашествието на коалиционната армия през същата година. Една от най-забележителните сгради в Багдад е дворецът на Абсидите (Abbasid Palace). Този палат датира още от 12-ти век или 13-ти век. Дворецът на Абсидите се намира в историческия център на Багдад , като е съвсем близо до други важни исторически постройки като Сараите и училището Ал-Мустансириях, което също датира от Средновековието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати