Връх Вихрен

10.04.2010
Връх Вихрен

Връх Вихрен е един от 100-те национални туристически обекта. Още повече, че изкачването му е цяло предизвикателство за любителите на планинските склонове, чистия въздух и невероятните природни гледки. Връх Вихрен е най-високият връх в Пирин планина. Освен това с височината си от 2914 метра, той е само със седем метра по-нисък от рекордьорът у нас – връх Мусала, което му отрежда гордото второ място сред най-високите планини в България. Що се отнася до мащабите на целия Балкански полуостров, връх Вихрен заема гордо трето място в размерите си.

Връх Вихрен се извисява в северния дял на Пирин на главното било между върховете Кутело, което е на северозапад и Хвойнати, който е в посока югоизток. Между Вихрен и тези два върха са разположени седловините Кабата, която е в южна посока и се намира на 2535 м надморска височина и Премката, лежаща на 2610 м надморска височина в посока север. Вихрен е разположен на главното било между реките Бъндерица и Влахинска, а в по-голям мащаб най-високият връх на Пирин стои гордо със своите изключително стръмни върхове между реките Струма и Места.

На връх Вихрен

Вихрен е разположен доста близо до един от най-добрите планински курорти и ски центрове у нас – Банско. От Банско до хижа Вихрен са само около 12 км. Хижата е най-добрата отправна точка за много от маршрутите в планината. Най-удобният начин да стигнете до хижа Вихрен е по асфалтовия път с кола, но разбира се може да предприемете смел поход и да извървите разстоянието до там пеша. Още от самата хижа започват да се откриват прекрасните местности и гледки на Пирин. В самата хижа Вихрен се дават и печатите за 100-те туристически обекта на България.

До 1942 г. върхът се нарича Елтепе. Сега това име носи малкият заслон в Големия казан под върха. Характерно за връх Вихрен е, че той изглежда много различно от различните посоки, от които се гледа. От страната на хижа Вихрен върхът представлява стръмен купол. Ако погледнете към Вихрен от Банско ще видите приликата му с пресечена пирамида. Застанете ли откъм южната посока, панорамата на връх Вихрен може да се оприличи с четиристенна пирамида.

По своята същност скалите, които изграждат Вихрен, са мрамори. Те не задържат вода, което е причината в целия район на върха да няма реки и езера. най-близките езера Влахините са езерата, които са разположени най-близко, като се намират в югозападна посока от Вихрен. Растителният свят по склоновете на вихрен не може да се сравни с богатството на фауната.

Изкачване на връх Вихрен

Все пак няма как да не отбележим, че единствено в тази част на Пирин се среща еделвайсът, който е един от най-редките планинси цветове и съответно защитен от закона Мраморните и стръмни скали на Вихрен са обсипани предимно с треви и лишеи. От животинските представители тук може да срещнете доста птици, гризачи, а от бозайниците най-често се засича дива коза.

Най-добре е върх Вихрен да се изкачва през лятото, през периода началото на юли и края на септември. По това време на година денят е с най-голяма продължителност, атмосферните условия са най-стабилни и не поднасят много изненади на планинарите. Основно има два туристически маршрута за изкачване до самия връх Вихрен. Единият е като тръгнете по т.нар. Царска пътека, стигнете до Кабата и оттам вече към самия Вихрен.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати