Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален Парк Рила

Национален Парк Рила

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален Парк Рила

Национален парк Рила e най-големият сред трите национални парка на територията на България, в които влизат още Национален парк Пирин и Национален парк Централен Балкан.

Неизмеримото природно богатство в границите на Национален парк Рила се разпростира на обща площ от 81 046 хектара от планинския масив на Рила, която се намира в Югозападна България. Национален парк Рила обхваща около 30% от целия планински масив в централните и най-високи части на Рила. Намиращ се само на 100 км в южно посока от столицата София най-големият национален парк в България е една от най-ценните и най-големи защитени територии не само за страната, но и в Европа. Според Международния съюз за защита на природата (IUCN) Парк Рила е втора категория.

Национален парк Рила побира в рамките си цели четири резервата, които са в Списъка на представителните защитени територии на ООН. Резерватът “Парангалица” и бившият “Маричини езера”, който е който включен в територията на “Централен Рилски резерват”, са част от Световната мрежа биосферни резервати по програмата “Човек и биосфера” на ЮНЕСКО.

На територията на Национален парк “Рила” се намира и най-големият резерват в България – “Централен Рилски резерват”. Неговата площ заема 12 393, 7 хектара от общата площ на парка. В Национален парк Рила е разположен и един от най-старите резервати в България – “Парангалица”, който е обявен за защитена територия през 1933 г.

Преходи в Рила

Паркът включва безлесните части по билото на планината и част от горските иглолистни комплекси под него, в четирите главни дяла на планината: източен, среден, югозападен и североизточен. Средната височина на върховете от основните била е около 2700 м. 53 481 хектара от общата площ на Национален парк Рила са заети от гори. Това прави 2/3 от площта на целия парк и над 1, 5% от всички горски площи в България. - Безлесната зона е 27 565 хектара, като в нея влизат алпийските пасища в най-високите части на Рила, а 90% от екосистемите в тази невероятно ценна природна местност са естествени. Общата площ на четирите резервата е 16 222, 1 хектара, като в Национален парк Рила влиза и най-високият планински връх на Балканския полуостров Мусала с 2925 м. надморска височина, както и Седемте Рилски езера. Най-ниска точка на парка е над Благоевград - около 800 м. надморска височина.

Национален парк Рила е най-разработената туристическа зона в България. Тук има много добри възможности за развитие на туризъм, което до голяма степен се дължи на множеството зимни и летни курорти, които са част от територията на парка. Основната дейност, която може да се упражнява в Национален парк „Рила” е пешеходният туризъм, за което предпоставка са хижите и мрежата от поддържани туристически пътеки. През Парка минават двата основни европейски туристически маршрута – Е4 и Е8.

Седемте Рилски Езера

На територията на Национален парк Рила са изградени 17 туристически хижи с около 1500 легла. Освен това са изградени и 4 туристически заслона, които се използват при лоши метеорологични условия.

Има 8 главни входа на Национален парк Рила. За любителите на дивата природа, екстремните спортове, ездата и планинското колоездене на определени места в парка се разработват специализирани маршрути. Един от тях е вече е на лице – това е ботанически маршрут “Приятели на растенията”.

Хижа Седем Рилски Езера

Освен неизчерпаемите природните дадености, районът на Национален парк Рила е богат на културни и исторически забележителности, които са още една предпоставка за огромния туристически интерес. Тук има горещите минерални извори в някои от населените места, което дава възможност за развитие на балнеолечението.

В Национален парк Рила може да се видят 326 български национални паметници, като два от тези обекти са от световно значение, а няколко обекта са обявени и за паметници на културата. В непосредствена близост до Национален парк Рила е и Рилския манастир, който е една от основните туристически дестинации в тази част на България.

Национален Парк Рила е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати