Манхатън

24.07.2011
Манхатън

Манхатън (Manhattan) е пулсиращото сърце на близо 9 милионния мегаполис Ню Йорк. Манхатън е един от 5-те административни района на град Ню Йорк, както и окръг в самия щат Ню Йорк. Този модерен и преизпълнен с живот квартал на града-мечта Ню Йорк заема обширна територия, обиколена от океана, като е свързан с континента и с Лонг айлънд, който пък е другия голям остров, влизащ в състава на мегаполиса Ню Йорк.

Между Манхатън и континенталната част има изградени голям брой мостове, тунели, по които се движат както автомобили, така и железопътен транспорт. Помежду им има безброй мостове и тунели с няколко линии на метрото. Манхатън е третият най-голям район по население в Ню Йорк, а по обща площ заема пето място. Малко по-малко от два милиона души живеят днес на остров Манхатън, който е с обща площ от 87, 46 кв. км.

Разрастването на Ню Йорк започва именно от земите на днешен Манхатън, когато първите европейски заселници в района на Ню Йорк полагат основите на холандско селище в южната част на Манхатън. Те кръщават селището си с името Ню Амстердам (Нов Амстердам). Според популярната легенда целият остров впоследствие е закупен от местните индиански племена срещу шепа дрънкулки. По-късно колонията преминава в ръцете на Англия и получава името Ню Йорк в чест на новия крал Джеймс, който е дук на Йорк. След американската революция Ню Йорк става за кратко столица на САЩ.

През следващия 19-ти век огромните вълни емигранти заливат Ню Йорк и допринасят за голямото разширяване на града. През 1898 г. към Манхатън се присъединяват още четири градчета - Куинс, Бронкс, Бруклин и Стейтън айлънд, с което окончателно е оформен облика на бъдещия мегаполис.

Много хора са на мнение, че Ню Йорк – това е Манхатън, както се пее в популярната песен на Ела Фицджералд. Тук е мястото, където животът върви „на бързи обороти” сред множеството таксита, високите небостъргачи и прекрасните нощни барове с жива музика.

В Манхатън е ситуиран най-големият търговски, културен и финансов център в Америка и се счита за един от най-развитите в света. Там са концентрирани по-голямата част от забележителностите и голяма част от търговските улици, както и някои от най-високите сгради в света, в това число Импайър Стейт Билдинг и кулите близнаци на Световния търговски център, които бяха жертва на жестокия атентат на 11 септември, 2001 г. Днес това печално място в Манхатън е оградено и пусто, като носи името Граунд зиро.

През 1883 г. е завършен прочутият Бруклинският мост, който свързва Манхатън с тогава самостоятелния град Бруклин. Северната част на остров Манхатън е предимно финансов център. На юг е разположен обширният и колоритен китайски квартал, който предлага всякакви стоки буквално на безценица, хапване на корем отново срещу малко пари и още какво ли не. Всичко това, което сме гледали във филмите "Манхатън", "Закуската на Тифани", "Когато Хари срещна Сали" или пък "Шофьор на такси" се намира в Манхатън. Тук са едни от най-известните места в света, като прословутото Пето авеню, Сентрал Парк, Таймс скуеър и легендарният Бродуей.

Престижният Манхатън квартал в Ню Йорк

На едно от кръстовищата на Пето Авеню се извисява и гигантът Емпайър стейт билдинг. След като кулите близнаци бяха повалени с атентата на 11 септември, в момента Емпайър стейт билдинг държи първенството по най-висока сграда в Манхатън. Тази огромна сграда е построена в стил ар деко, а желаещите имат възможност да се изкачат на 85 ия й етаж и да се насладят (ако, разбира се, имат смелост) на уникаланта, спираща дъха гледка на цял Манхатън и Ню Йорк.

4.1
Общо гласували: 16
5 7
4 5
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати