Статуята на Свободата

11.02.2011
Статията на свободата

Статуята на свободата (Statue of Liberty) носи официалното име „Свободата озаряваща света”. Това е безспорният символ на Съединените американски щати и на американската нация. Статуята на свободата е културен паметник, който олицетворява вечния стремеж на американците към свобода, равноправенство и справедливост. Когато човек погледне статуята, сякаш вижда в най-горната й точка вечния огън, който зарежда Америка и поддържа духа и жив.

Статуята на свободата се издига величествено на остров Либърти в устието на река Хъдсън, в самото пристанището на Ню Йорк. Този огромен обелиск, направен от мед бележи стогодишнината от Независимостта на Съединените американски щати. Медната статуя на свободата евсъщност подарък от Франция за Америка в края на 19 век в знак на приятелството между двете нации. Идеята за издигане на грандиозния проект се заражда в 1876 година. Главен Скулптор на Статуята на свободата е Фредерик Огюст Бартолди, а стабилната метална вътрешна носеща конструкция е дело на гениалния Густав Айфел, който конструира и символа на Париж - Айфеловата кула.

Според някои Фредерик Огюст Бартолди е използвал като модел лицето на майка си и тялото на възлюбената си. Тази гениална скулптура на остров Хъдсън олицетворява Свободата и стремежа към нея. От 1886 г. Статуята на свободата е първият американски символ, който милиони емигранти са виждали, прекосявайки океана, идвайки от Европа. От 1983 година Статуята на свободата е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В действителност статуята е създадена във Франция и е изпратена на части в повече от 200 пакета по кораб до Ню Йорк. Фрагментите от бъдещия тогава американски символ пристигат на американска територия на 17 юни 1885 г., но сглобяването се проточва и не е готово за 100-годишнината от обявяването на независимостта от 1776 г. Учудващо, но причините за това са финансови, като средствата за довършване на Статуята на свободата са недостатъчни.

В крайна сметка се откриват кампании за набиране на средства и на 28 октомври 1886 година президентът на САЩ - Гроувър Кливланд официално открива Статуята на свободата. Американсците галено я наричат Miss Liberty или Lady Liberty. Този грандиозен паметник има стотици умалени копия, сред които и едно близо до Айфеловата кула на остров в Сена, в един от парковете на Париж, както и в района на Токийския залив, в Сиатъл.

Statue of Liberty

Внушителните размери на Статуята на свободата са с височина от 46, 5 метра, а същинското тяло на скулптората е поставено върху платформа, висока 55, 5 метра. В резултат на това значителните 102 метра на Статуята на свободата се идигат на острова на Свободата в устието на река Хъдсън. Главата на женската фигура на скулптурата е овенчана от 7-лъчева корона, символизираща 7-те морета и континенти.

В състава на короната има 25 прозорчета, които са символ на съкровищата на света. Женската фигура е дигнала в дясната си ръка факла, към която след след 13 юни 1927 година е прибавено и американското знаме. В другата ръка жената държи Декларацията за независимостта от 4 юли 1776 г. Под краката на Статуята на свободата са разкъсаните вериги на робството.

4.2
Общо гласували: 32
5 14
4 12
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мария
Мария
29.04.2015 13:48
Величествена статуя,излъчваща увереност и сила!Бих искала да я видя на живо,да разговярям с обикновените хора,да усетя атмосферата на града. А и досега с мястото може да ти даде отговор на много въпроси...
0
0