Емпайър Стейт Билдинг

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Емпайър Стейт Билдинг

Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building) се счита за едно от Седемте чудеса на модерния свят, в които влиза и мостът Голдън Гейт в Сан Франциско. Толкова величествен, грандиозен и сериозен, Емпайър Стейт Билдинг е разположена е в Манхатън в бесмъртния и вечен мегаполис Ню Йорк. Това емебелматично за Ню Йорк постижение на инженерното строителство в САЩ е кръстено на едноименния щат, наричан в миналото „Имперски щат”. Сградата на Емпайър Стейт Билдинг е разположена на Пето авеню №350, между 33-та и 34-та улици.

Конструкцията на Емпайър Стейт Билдинг е проектирана от архитектурната фирма „Шрейв, Ламб и Хармън“. Емпйър Стейт Билдинг е втората по височина сграда в САЩ след Сиърс Тауър в Чикаго, Илинойс. Небостъргачът в Манхатън е издигнат в сил ар деко, като официално е завършен през 1931 година и открит на тържествена церемония от от тогавашния президент на щатите - Хувър. Емпайър Стейт Билдинг е рекордьор, защото е първата сграда в света, която надминава 100 етажа. В продължение на цели 41 години гигантът няма равен по височина в Ню Йорк, докато най-накрая не е изместен от почетното пърово място от двете кули на Световния търговски център.

След удара срещу Двете кули на 11 септември 2001 година Емпайър Стейт Билдинг отново се счита за най-високата сграда в Ню Йорк. Грандиозните размери на Емпайър Стейт Билдинг включват цели 102 етажа, които достигат до височина от 381 метра. Като прибавим и радиоразпръскващата антена, височината на Емпайър Стейт Билдинг става 448 метра. За 102-та си етажа небостъргачът има цели 6 500 стъклени прозореца. Точно 73 високоскоростни асансьора обслужват работещите и посетителите в небостъргача. Емпайър Стейт Билдинг заема обща площ от 200 000 кв. м, като за строителството му са изразходвани 330 000 кв. метра бетон.

Емпайър Стейт Билдинг е построен за рекордно кратко време от 775 дни, като гигантът е резултат от съперничеството между автомобилните компании "Крайслер" и "Дженерал Мотърс" за издигането на най-високата сграда. През 30-те години на миналия век крайният резултат и появата на подобна постройка, невиждана никъде по света излиза около 41 милиона долара. По онова време било невероятно престижно и страшно скъпо за фирма да наеме офис небостъргача. И до ден днешен обновяването на конструкцията и вътрешните механизми на Емпайър Стейт Билдинг непрекъснато се обновяват, като само за последните шест години за вложените иновации са дадени над 67 милиона долара.

Empire State Building

В сградата днес се помещават офиси, банки, както и известните обсерватории, поместени на 86-ия и 102-ия етаж, откъдето се открива детайлна и спираща дъха гледка на целият Ню Йорк. Милиони туристи посещават всяка година Емпайър Стейт Билдинг . На 1 май 2006 година сградата чества 75 години от построяването. На втория етаж на небостъргача е поместена една от основните му атракции, а именно симулатор, който е открит през 1994 година. В него за около 25 минути може да се потопите в почти реална въздушна обиколка на целия Ню Йорк.

Като една от емблемите на най-големия щатски град Емпайър Стейт Билдинг често е използван като фон на много снимки или пък мащабни кино продукции. Навярно една от най-големите репрезентации на огромната кула е във филама Кинг Конг от 1933 година. Сцената, в която огромната маймуна се изкачва до върха, за да избяга от своите похитители е култова. По случай 50-годишния юбилей на лентата през 1983 година Емпайър Стейт Билдинг осъмва с огромна надуваема маймуна върху себе си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
57
47
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати