Нощ на музея в Троян

09.05.2010
Троян

На 14 май в Троян се организира "Нощ на музея". Тук за първи път ще бъде изложена уникалната икона ”Богородица с младенеца”, чийто автор е големия български възрожденски живописец Николай Павлович. Иконата е рисувана в Тулча през 1874 г.

С нея Павлович участва в конкурса за изписване иконите на българската църква „Св. Георги” в Тулча. Интересно е да се знае как иконата изминава пътя от Тулча до Троян.

След приключването на конкурса дълго време иконата е съхранявана от кмета на града, който я предава на сина си Александър Сивков. Той вече на преклонна възраст постъпва в Троянския манастир. Той носи със себе си иконата като светиня. През 1964 година Музеят на художествените занаяти и приложни изкуства в Троян откупува иконата.

Но посетителите на музея ще бъде представено дефиле с музейни облекла, а на мултимедийна презентация ще оживеят генерал Карцов, Ботеви четници, офицери от младата българска армия, стройна родопска невеста и каракачанка.

Специално за музейния празник студио „Бордо” са подготвили концерт. направена е и възстановка на интериора на троянско жилище. Тук самодейки от село Шипково ще представят седянка и ще почерпят гостите с местния специалитет – сватбарско жито.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати