Откриха Бургаският залив – кръстопът на древни цивилизации и култури

11.07.2013

От вчера бургазлии и гостите на красивия морски град ще могат да разгледат уникална за страната ни и света изложба. В културен център „Морско казино“ вече са изложени златни монети от епохата на Александър Македонски баща му – Филип II Македонски. Редом до тях са поставени монети и на византийските императори Константин IV Погонат и Юстиният II.

Интересна е историята на откриването на монетите сечени по времето на Александър Велики и баща му. Те са открити в землището на село Ясна поляна при извършване на строителни дейности през 1963 година.

Монети

Монетите са златни статери (статер – древногръцка монета, изработена от злато, сребро или сплав от двете, която е била основно платежна средство). Общо 24 от тях ще бъдат изложени пред публика.

Редом с тях ще бъдат показани е 43 златни денари от времето на Римската империя, от прословутите „военни емисии“. За първи път пред публика ще бъдат показани и намерените при миналогодишните разкопки в античния средновековен град Акве Калите-Терма 7 римски монети от времето на императорите Константин IV Погонат и Юстиниян II.

Артефакти намерени в селищна могила до Атанасовското езеро ще покажат на посетитерите на изложбата какви да били разплащателните средства по нашите земи преди 7000 години.

Експонатите са датирани от периода 5200-3800 г. пр. Хр. и са част от най-голямото съкровище на разплащателни средства, което досега е откривано в света.

Събитието се организира от община Бургас със любезното съдействие на Районния исторически музей и музеите в Карнобат, Созопол и Средец. Културната инициатива е в подкрепа на кандидатурата на Бургас за европейска столица на културата 2019.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати