Започнаха реставрационни дейности на Яйлата

10.11.2013

В археологическия резерват „Яйлата“ край Камен бряг започнаха укрепителни дейности на пострадалата от земетресението през 2009 година уникална скална църква „Св. св. Константин и Елена”.

Дейностите се извършват в рамките на проект „Яйлата – античната врата на Добруджа” на община Каварна. В проекта е заложена и реставрация на ранно–византийска крепост в Яйлата.

Материалите за нея ще бъдат взети от същата кариера, от която е ползван материал и при предишните две реставрации.

Започнаха реставрационни дейности на Яйлата

Периодът за реализация на проекта е четири месеца и половина. Първите туристи ще бъдат допуснати до възстановените паметници на културата през август следваща година.

Амбицията на кмета на Каварна е „Яйлата>” да бъде превърната във втора туристическа дестинация след Калиакра. Мястото привлича посетители с богатата си история.

Тук се намира пещерно селище датиращо още от V хилядолетие преди Новата ера. Съхранени във времето са още светилище, жертвени камъни, винарни.

Местността има и характерна степна растителност. Тук вирее дивият божур. Могат да се видят и 178 вида гнездящи прелетни птици. От тук минава и пътят на птиците, известен като Виа Понтика.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати