Стартира проучване на Добруджанския Помпей

28.06.2014

Най-големият античен град в Добруджа Залдапа скоро ще започне да се проучва от археолози. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов.

Намиращата се край село Абрит, община Крушари, късноримска и ранновизантийска крепост се е простирала върху площ от почти тридесет и пет хектара и е била с внушителен мащаб.

Залдапа
Снимка: cielo_bg/Katya Nikolova-T

Уникалната крепостна стена е отговаряла за защитата на града цели 250 години. Тя е разполагала с тридесет и две кули, три главни врати и други две с по-малки размери.

Населението на Залдапа е убито в битка с нашественици през първите години на седми век, а античният град остава известен в историята като Добруджанския Помпей, разказва Костадин Костадинов.

Според директорът на Регионалния исторически музей учените са сигурни, че ще намерят на улиците на крепостта находки, останали от драматичната битка.

През първия сезон на археологическите разкопки обект на проучвания ще бъде Римска гражданска базилика, намираща в централната част на Залдапа. Очаква се експедицията да се превърне в международна, тъй като чуждестранни учени също проявяват интерес към античния град.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати