Най-адреналиновите дестинации в България

04.09.2015

Има туристи, които обичат да се припичат лениво на плажа, излегнати удобно в шезлонга. Има други, които обичат да изкачват планини и върхове, къде с помощта на лифт и джип, къде без.

Има и трета порода туристи, пристрастени към адреналина и търсещи само забележителности, които могат да утолят жаждата им за екстремни усещания и приключения.

Добрата новина за тях е, че подобни адреналинови дестинации не липсват и у нас. Ето най-известните от тях:

Най-адреналиновите дестинации в България

Пещера Проходна

Пещерата Проходна се намира край село Карлуково, община Луковит. Образуванието е най-дългият пещерен турел у нас с дължина от 365 метра и височина на входовете. Таванът на средната зала е прояден от ерозия и е пропаднал, образувайки т.нар. Очи на Бога.

Това е една от малкото пещери в света, от чийто свод може да се направи скок с бънджи, ако ви стиска, разбира се.

Лакатнишките пещери

Лакатнишките пещери се намират в живописния Искърски пролом и са едно от любимите места у нас за скално катерене. Изградени са от пясъчници и варовици, които се извисяват страховито на над 250 метра над река Искър.

Кресненското дефиле

Най-адреналиновите дестинации в България

Проломът с дължина 18 км, през който минават бурните води на река Струма е едно от най-любимите места на каякари у нас, където се практикува рафтинг.

Сопот

Град Сопот е определян като Раят на пара и делтапланеристите. Там се провеждат и състезания за Световната купа по парапланеризъм. Полетите стартират от лифта над града, а от въздуха се разкрива спираща дъха гледка към Розовата долина и Стара планина.

Яйлата

Археологическият резерват Яйлата привлича почитателите на адреналина не с уникалния си пещерен комплекс, нито с древните гробници, некропол и светилище, а с множеството си подводни пещери, както и останките от кораби, потънали при морски битки по време на Руско-турските войни.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати