Самолети с един пилот от тази година?

29.01.2016

Днес във всеки самолет, който лети, има по два пилота, които следят всичко по време на полета да е наред. Установено е, че именно човешката намеса е предотвратила повечето инциденти във въздуха. Компаниите обаче искат от догодина вторият пилот да бъде заменен с автопилот.

Имайки предвид колко важна е ролята на пилота, най-големите производители на самолети Airbus и Boeing, заедно с още 35 авиопроизводителя и изследователски групи, са решили да изработят нова система. Тя ще позволява товарните и пътнически самолети да се управляват само от един пилот, благодарение на автоматизирани системи, които да заместят втория пилот в кабината.

Самолет

Внедряването на новата система ще понижи разходите на компаниите. Чрез нея те ще спестят хиляди, които днес дават като заплата на вторите пилоти. Това от своя страна може да означава, че ще се понижат и цените на полетите. От друга страна ще бъдат избегнати и грешките, породени от човешкия фактор.

Проектът е изключително мащабен и трябва да бъде завършен до лятото на 2016 година. Всички средства за разработката са безвъзмездно предоставени от Европейската комисия.

Основната задача пред конструкторите е да създадат съвършен автопилот. Той трябва да може да реагира както при добри условия, така и при всякакви напрегнати ситуации. Иновативните автопилоти ще трябва да се справят при натоварено въздушно пространство, лошо време и аварийни ситуации от всякакво естество.

Въпреки надеждите, които се поставят на иновативната разработка, експертите не са сигурни, че тя ще бъде сполучлива. Според тях колкото и перфектна да е една машина, тя не може да замести човека.

Като пример те дават случаят със самолета на британската авиокомпания Easy Jet, чийто главен пилот загуби съзнание по време на полет през октомври. От фаталния край пътниците бяха спасени благодарение на бързата реакция на втория пилот, който приземи аварийно лайнера във Венеция.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати