Монтана, която си струва да посетите

30.03.2016

Монтана не е сред утвърдените туристически дестинации, въпреки че може да предложи много на туристите. Тя се намира в Северозападна България, разположена е по поречието на река Огоста и впечатлява с уникална смес от стилове, които носят отпечатъка на няколко различни епохи.

Монтанезиум, Кутловица, Хердинанд, Михайловград, а сега Монтана - това са имената на този уникален град през годините.

Монтана център

Най старото име на града е Монтанеиум. Тогава по тези земи е изграденакрепостта Кастра Ад Монтанезиум, чиито останки могат да се видят на върха Калето, непосредствено до града.

На входа на крепостта има схема на откритията, а за удобство на посетителите са поставени пейки, откъдето могат да се наслаждават на гледката към язовир Огоста.

Огоста също е сред забележителностите, които си струва да посетите. Той е четвъртият по големина изкуствен водоем в България и впечатлява с размерите и красотата си. В близост до него има ресторанти и комплекс с почивна база и басейн.

Непременно трябва за посетите и Липидариума в града. Откритата археологическа експозиция е разположена в Попската градина и разкрива историческото минало на града.

Сред другите забележителности на Монтана са Михайловата къща, Старата баня Монтана, Влаковата композиция, площад Жеравица и градският парк Монтанезиум.

Не пропускайте да посетите и Слънчевата градина в Монтана, която е създадена през 1952 година, а през 2015 година е обновена и освежена.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати