Убари – невероятната пустиня с 20 езера

29.11.2016
Убари

Пустинята Убари, разположена в югозападна Либия, е една от най-уникалните в света. Някога влажна и плодородна местност, днес тя е приютила 20 езера – едни от най-уникалните оазиси, за които някога сте си мечтали.

Позната като пясъчното море, Убари е един от най-сухите региони в Либия. Покрита с пясъчни дюни докъдето ти стига погледа, пустинята заема впечатляващата площ от 58 000 квадратни километра. Освен пясък обаче, в платото се крият и езерата Убари Идан.

Тук в далечното минало, преди повече от 200 000 години, районът е бил влажен и плодороден. Честите валежи довели до образуването на езера и реки, които захранвали огромно езеро с размерите на Чехия. Климатичните промени довели до неговото изпарение.

Следи от миналото има и днес. Микро езера са разпръснати навсякъде из дюните. Днес оазисите в Убари наброяват 20. Те са заобиколени от красиви палми, което ги кара да изглеждат като аномалии в суровата пустиня.

Пустиня

Езерата в пустиня Убари са сред малкото, разположени в средата на море от пясък. Естетическите им качества се считат за едни от най-невероятните в света. До тези уникални места може да се стигне само и единствено с камили.

Най-голямото езеро в Убари е Гебраун. Непосредствено до него има малко селце. Допреди 20 години животът на местните е изключително труден, преди либийският президент Кадафи налага преместването на селяните в новопостроеното село с ток, канализация и други постижения на модерното време.

Скоро след това обаче то се разпада и бива покрито с пясък. В оазиса и до днес живеят хора. Те се издържат, като събират раци от езерото, изсушават ги на слънце и ги продават на пустинни номади.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати