Гент

12.11.2010
Гент

Красивият град Гент е център на провинция Източна Фландрия в Белгия. Разположен при сливането на реките Шелда (Scheldt)и Лис (Lys), Гент е третият по големина град в страната и нещо като средновековната памет на холандците. Не случайно мнозина от тях го предпочитат за своите пътувания почивки през уикендите.

В самия Гент живеят около 233 000 души (2006). Обичат често да сравняват Гент по красота с известните Брюж и Брюксел. Този приказен холандски град обаче има нещо повече от тях – Гент притежава неизменен средновековен чар, който се разпростира сред спокойна атмосфера на градското ежедневие.

Огромен плюс за Гент е фактът, че в централната му част е забранено движението на каквито и да било автомобили. Човек тук може да се движи или пеша или с велосипед. За удобството на жителите на града и многобройните посетители са осигурени места, които отдават колела под наем. След като се наситите на колоездачните турове из улиците на Гент, може да си подарите една приказна разходка с лодка по каналите на града.

Гент е само на 35 минути път с влак в от другия голям белгийски град и център на политическия живот - Брюксел. В определен етап от историята Гент е бил сред най-важните градове на Стария континент. Около средата на 15 век селището се е превърнало в най-големия в Европа производител на сукно, който внася вълна от Англия и осигурява работни места за хиляди хора.

Едновременно Гент е бил и важно пристанище. По канала Ghent-Terneuzen са били натоварвани на лодки прочутите тъкани платове, за да бъдат разнесени до различни краища на Европа.

Катедралата в Гент

Днес Гент е съвременнен университетски град, с множество забележителности от Средновековието. Именно прогресът на селището през онези далечни градове е причината за днешния блясък на Гент. Голяма част от постройките и сградите са запазили старинния си автентичен блясък.

Освен това днес Гент е прочут и като един от световните центрове на цветята. В покрайнините на града могат да се видят прелестни насаждения от азалии, лалета и бегонии. На всеки пет години в Гент се провежда "Gentse Floraliën", което е един прекрасен фестивал на цветята, привличащ хиляди туристи. Този фест обаче остава някак на заден план пред популярния Ghent Festival. Това празненство на театралното и музикалното изкуство в Гент е магнит за около 2 милиона души от цял свят всяка година.

Средновековното сърце на Гент се разпростира между няколкото големи, открити площадa. Те са свързани помежду си от трите внушителни импозантни сгради на църквата Свети Николай, Камбанарията и катедралата "St.Baaf". Именно тук е т.нар исторически център на града, където се тълпят туристическите групи.

Катедралата "St.Baaf" е един от основните исторически паметници на Гент. Във вътрешността й може да се види прекрасен бароков амвон. Първоначално катедралата е функционирала като часовникова кула. На всеки от нейните четири ъгъла има по един каменен войник. Фигурите, които се виждат днес обаче не са оригинални, а са само дубликати.

Гент

От оригиналните войни днес е оцелял само 1, който се пази старателно в т.нар. Стая със съкровищата в храма. Известна още и като Тайната стая в миналото тя е пазела най-важните документи и ценности на града, като е била защитена от 2 големи порти с по 3 ключалки.

Сред другите забележителности на Гент, които не трябва да се пропускат е Замъкът на графовете (Gravensteen). Той е построен през 12 век за да защитава жителите на града и днес се счита за един от най-запазените фламандски дворци. В миналото е функционирал едновременно като монетен двор, затвор и дори фабрика за памук, а днес е отворен за обществени посещения.

Сред местата, които не са за пропускане в Гент е и уникалната Улицата на подправките и зеленчуците (Graslei) с нейните красиви занаятчийски къщи. Тази улица върви по течението на реката. Може да се види старото пристанище на Гент с историческия мост Сен Мишел.

4
Общо 7 гласували
5 3
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Деян
Деян
20.03.2014 12:09
Гент не е приказен холандски, а приказен белгийски град! ;)
0
0