Реймс

19.09.2011
Реймс

Реймс е известен като световната столица на шампанското. Разположен е Североизточна Франция в областта Шампан, която е добре позната с винопроизводството си. Това е най-северният от прочутите винарски райони на Франция. Според кодекса на френските винопроизводители истинското шампанско се произвежда единствено от земята на Шампан, разположена между град Реймс и река Сена. Днес производството на първокласната газирана напитка е запазена територия на три местности - Монтен дьо Реймс край град Реймс, около град Еперне и в Кот дьо Блан на юг от река Марна.

Самият град Реймс е един от най-важните исторически градове на Франция. Основан е още по време на Римската империя, след което търпи нечувано развитие, предимно в културно отношение. Рейм се превръща е едно от най-големите места за поклонници. Великолепната готическа катедрала в Реймс - Дам де Реймс (Notre-Dame de Reims), остава завинаги в историята като мястото, където са коронясвани френските крале през Средновековието. Едно от най-известните събития е коронацията на Шарл VII в присъствието на Жана Д'арк през 1429 г.

Реймс е разположен на около 130 км североизточно от столицата Париж. Като най-голям град в Шампан, той се счита и за столица на прословутата област. Годишно Реймс и плодородните райони около града са посещавани от над 5 милиона туристи от всички краища на света. Тук човек може да се наслади на красива природа, богата история и архитектурни паметници, прекрасна градска атмосфера с аромат на вино. Около 200 000 души живеят в Реймс.

Основан още от галите Реймс придобива значение по време на Римската империя. Първообразът на Нотр Дам де Реймс, храмът посветен на Дева Мария, е бил построен през 5 век по заповед на епископ Никасия. През 486 г. епископ Ремигий, канонизиран като свети Реми, кръстил франкския крал Хлодвиг I от рода на Меровингите. След като този владетел извоювал знаменитата си победа над вестготите, образуваната франкска държава обхванала почти цялата Римска Галия. На практика денят, в който той бил посветен в християнството, се приема за момента на създаването на Франция.

През 10-и век Реймс вече е център на интелектуалния и духовния живот във Франция. Основават се много училища за „либерални изкуства”, а в Реймската катедрала са се коронясвали френските владетели. Днес този храм е една от главните забележителности на града. Издигнат е през 13-14 век по подобие на катедралата в Шартр и е забележителен със своята раздвижена, щедро украсена фасада, многото стъклопис, статуи и гоблени, претворяващи живот на Дева Мария.

Катедралата в Реймс

През 1909 г. Реймс е мястото, където се провежда първата международна среща на авиаторите. По време на Първата световна война тук разрушенията са доста тежки, като сериозно засегната е и Катедралата в Реймс. Образът на разрушената катедрала става един от централните образи в антинемската пропаганда във Франция. В края на Втората световна война в Реймс съюзниците приемат пълната капитулация на нацистка Германия.

Обиколката на забележителностите в Реймс започва задължително от площада на Кралския дворец (Place Royale) и самия дворец, където с намира статуята на Луи XV и Палас Кардинал-Лусон (Place Cardinal-Luçon), където може да се види статуята на Жана Д'арк. Главната улица на Реймс е Rue de Vesle, която пресича града от югозапад на северозапад, преминавайки през Кралския площад. Drouet d'Erlon е едно от най-оживените места в центъра на Реймс. Тук има много красиви фонтани, доста кафенета, ресторанти и магазини, които обикновено са препълнени от туристи.

Една от най-важните исторически забележителности на Реймс е триумфалната арка Porte de Mars или т.нар. Марсовата порта. Тя е най-старият паметник на историческата памет в града. Достига 32 метра дължина и 13 метра височина, като е кръстен на близкия храм на Марс. Тук пък може да се види може да се види интересна мозайка с огромни размери, която изобразява гладиатори и битки с животни.

Дворецът Ту (Tau Palace), построен между 1498 и 1509 г. заедно с катедралата в Реймс и бившето абатство Сен Реми (аbbey of Saint Remi) са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство през 1991 година. Ту е архиепископски дворец, в който са отсядали кралете на Франция по време на коронацията си. Забележителен е салонът, където са се провеждали кралските празненства. Тук има огромен каменен комин от 15-и век, декориран с красиви фламандски драперии от 17-и.

3.3
Общо 7 гласували
5 1
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати