Белград

19.09.2011
Белград

Белград е столицата на Сърбия, както и неин най-голям град. Той се счита за едно от най-ранно населените места в Европа - според историческите извори по тукашните земи се живели хора още през 4700 пр. н.е. Белград е разположен в северната част на страната, точно при вливането на реките Сава и Дунав. В града живеят около 2 500 000 души.

От 7 май 1841 г. градът е известен с това име. От 1 декември 1918 г. Белград функционира като столица на Югославия. След бомбардировките на Втората световна война Белград бързо е възстановен и се разраства във всички посоки. Днес Белград е столица на Сърбия, която отново е самостоятелен субект на международното право след обявяване независимостта на Черна гора на 3 юни 2006 година. Днес Белград е основен политически, финансов, икономически и културен и образователен център на страната.

В централната част на града се намира площадът на Републиката и пешеходната улица Кнез Михайлова (Knez Mihailova Street), както и бохемската улица "Скадарлия". Тази улица в Белград е мястото, където може да усетите историческият и настоящ културен полъх на Сърбия, защото тук все още се усеща духа на духа на велики сръбски поети, художници, философи и журналисти на 19 век. Търговски център на града е площад Теразиe (Везни).

Панорама на Белград

Сред забележителните исторически сгради на Белград, построени в стил „дорчул“ от края на 19 век са сградите на ректората на Белградския университет, Етнографският музей, Съборната църква, Патриаршията, Конакът на княгиня Любица, Народният театър, Народният музей, Скупщината, бившият кралски дворец от 1882г., църквата "Св. Марко". Небостъргачите на Белград, които са 3 на брои се издигат в източната му част. По централните улици на града днес могат да се видят полуразрушени постройки, които са пострадали от бомбардировките от 1999 г.

Четири моста на река Сава свързват двете части на града — старата и новата, известна като Нови Београд. В Нови Белград е новата сграда на Скупщината, Галерията на модерното изкуство, много жилищни сгради, магазини, които са изградени върху доскоро пусти блатисти и песъчливи места край брега на река Сава. Оттук Нови Београд се слива със Земун.

Крепостта Калемегдан в Белград

Основната историческа забележителност на Белград навярно си остава Крепостта Калемегдан (Kalemegdan Fortress), което е другото име на Белградската крепост. Белградкста крепост е разположена в парка Калемегдан, над десния бряг на река Сава при вливането й в река Дунав. От крепостните стени се открива красива гледка към сливането на двата водни ръкава.

Белградската крепост е официално обявена за паметник на културата със изключително значение през 1979 година. Предполага се, че дори самото име на Белград идва от тези светли каменни блокове, които са използвани при строителството на Калемегдан. Особено интересна в замъка е часовниковата си кула, построена през 16 век. В непосредствена близост до Белградската крепост, в рамките на парка Калемегдан се намира и зоологическа градина на Белград.

Белград Сърбия

Църквата Свети Сава (St. Sava Church) в Белград е изключително красива със своята бяла фасада. Тя е издигната в чест на Свети Сава, , който се счита за основоположник на сръбската православна патриаршия и е главната катедрала на Сръбската православна църква. Свети Сава е най-големият православен храм в Сърбия и като цяло за територията на Балканския полуостров. Този храм в Белград е и сред най-големите храмове в световен план, като в архитектурен план ясно се личи влиянието от Света София в Истанбул.

Височината на Свети Сава достига 44 метра. Църквата Свети Сава е разположена на улица Крушедолска 2а, която се намира в източната част на Светосавския площад в Белград. Близо е до Народната библиотека и паметника на Караджордже, водача на сърбите във въстанието им срещу Османската империя в началото на 19 век.Основите на Свети Сава са положени през 1894 година, но едва през 1926 година е одобрен архитектурният план на църквата. Освещаването на основите се извършва от патриарх Варнава Росич на 15 септември 1935 година.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати