Мемфис

30.09.2011
Мемфис

Мемфис (Memphis) се намира в югозападната част на щата Тенеси. Градът е 19-тият по големина в САЩ. Често Мемфис се асоциира с определенията „Средният Юг”, „Родното място на рокендрола”, както и „Речният град” (River City).

Мемфис е основан през 1819 година на мястото, където се сливат реките Улф (Wolf) и Мисисипи (Mississippi). Живописното разположение на града го превръща в притегателен център за много туристи. Както много хора биха предположили, Мемфис е кръстен на древната египетска столица.

Градът е прочут най-вече със своите най-популярни личности – Б.Б. Кинг, великият актьор Морган Фрийман, певецът и актьор Джъстин Тимбърлейк, както и актрисата Сибил Шепърд.

В Мемфис се намира второто най-посещавано място в САЩ след Белия дом. Става дума за имението Грейсленд (Graceland) – домът на рок иконата Елвис Пресли. Годишно в имението идват над 600 хиляди туристи. Днес мястото е превърнато в интересен музей, разказващ за живота и творчеството на легендата. Като такъв той функционира от 1982 година (5 години след смъртта на Бащата на рокендрола). Няколко години по-късно мястото е вписано в регистъра на националните забележителности на САЩ. Имението се състои от 23 стаи. Около сградата се намира т.нар. Градина Медитация (Meditation Garden), където са погребани родителите на Елвис Пресли. Сред нещата, които можете да видите там, са и два частни самолета на Елвис, неговият шикозен автомобил, както и колекцията му от мотоциклети. Една обиколка на легендарното имение ще ви струва от 30 до 70 долара.

Увлечени в ритмите и историите на великите музиканти, живели и творили в Мемфис, туристите не бива да забравят да опитат някои от прословутите традиционни ястия на града. Мемфис се гордее със своите ястия, приготвени на скара. Опушеното баребекю е запазената му марка. Не случайно именно там се провежда един от най-големите кулинарни форуми – Световното барбекю първенство (World Championship Barbecue Contest). Събитието се провежда всяка година през месец май.

Нощният живот на града е най-добре представен от баровете, разположени на улица Бийл (Beale Street). Част от тези заведения са и родните места на блуса. На тази улица се намира и репликата на холивудската Алея на славата - Мемфиската алея на славата (Memphis Walk of Fame). За разлика от Холивид обаче в Мемфис на популярното място се почитат само местните хора на изкуството.

Сред забележителностите на града са и още Националният музей на гражданските права (National Civil Rights Museum), който за учудване на посетителите си се намира в бившия мотел Лорейн, където всъщност е била убита друга паметна личност в световната история - Мартин Лутър Кинг.

Град Мемфис в щата Тенеси

В Мемфис се намира и най-големият и най-стар музей на изкуствата в щата Тенеси - Музеят на изкуствата Брукс (Brooks Museum of Art). В сградата, датираща от 1916 година, посетителите могат да се насладят на уникални експонати още от времето на италианския ренесанс. Музейната експозиция впечатлява и с произведения от барока и импресионизма. Творби на съвременни автори също могат да се открият в музея на изкуствата.

Т.нар. „Розов палат пък е мястото, където се помещава местният планетариум и научен музей (Pink Palace Museum and Planetarium). Годишно мястото се посещава от около 240 000 души. Планетариумът е третият по големина в САЩ и удивява своите посетители със запомнящи се IMAX прожекции.

Мемфис почита коренните жители на града, запазвайки индианското селище Чукалиса (Chucalissa Indian Village), което датира от 15 век.

Най-малките могат истински да се забавляват в детския музей на Мемфис (Children's Museum of Memphis).

На брега на Мисисипи се намира и много атрактивна пирамидална сграда – Арена Пирамида (The Pyramid Arena), в която основно се провеждат мащабни спортни събития. Пирамидата е деликатна препратка към Египет, на чиято древна столица е кръстен американският град. Смята се, че тази пирамида е шестата най-голяма в света.

Градът е Мемфис е окръжен център на окръг Шелби и е с население от близо 700 хиляди жители, които го правят най-големият град в Тенеси.

4.2
Общо 6 гласували
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати