Атланта

29.09.2011
Атланта

Атланта (Atlanta) е една от най-популярните туристически дестинации в Съединените американски щати. Атланта е столица и най-гъсто населен град на щата Джорджия (Georgia). Много музеи и исторически забележителности, както възможност за достъп и разходка сред щаб квартирите на най-големите световни корпорации са част от нещата, които привличат посетителите.

Атракциите в Атланта са толкова много и различни, каквито са и местните и гостите на града.

Един от най-атрактивните квартали в Атланта е т.нар. Бъкхед (Buckhead), в който са съсредоточени високите сгради на столицата на Джорджия. Там се намират още много хотели, ресторанти, търговски центрове и места за забавление. Прозвището на квартала е „Бевърли Хилс на Изтока”, защото много наподобява известната местност в Калифорния.

Сред най-популярните в архитектурно отношение забележителности на Атланта са 312-метровият небостъргач на Плаза Банка на Америка (Bank of America Plaza), който всъщност е и 42-та най-висока сграда в света, както и най-високата в щата Джорджия. Други интересни комплекси са Центърът Прасковено дърво (Peachtree Center), 191 Пийчтрий Тауър (191 Peachtree Tower), Джорджия Пасифик Тауър (Georgia-Pacific Tower), Хотел Плаза Уестин Пийчтрий (Westin Peachtree Plaza Hotel), както и Сънтръст Плаза (SunTrust Plaza).

Атланта, Джорджия

Традиция за всяка столица на американски щат е да изгради внушителна и запомняща се постройка на своя Капотол. Капитолът на щата Джорджия в Атланта (Georgia State Capitol) не прави изключение. Сградата е издигната в периода 1884-1889 година и има стандартна архитектура с останалите щатски капитоли. Постройката е решена в неокласически стил и има традиционния красив мащабен купол, който придава величествената осанка на конструкцията. Местните възприемат сградата като един от символите на Атланта. За посетители Джорджия Капитол е отворен от понеделник до петък от 8:00 до 17:00 ч. На четвъртия етаж се намира и Музеят на Капитол.

В сърцето на града се намира зеленият оазис Континентал Олимпик Парк (Centennial Olympic Park). През годините откритата зона си е спечелила славата на топ място за почивка и забавления. Паркът е разположен на площ от 85 хиляди квадратни метра и предлага уникална алтернатива за провеждане на големи събития на открито – независимо дали става въпрос за церемонии или корпоративни събирания. Поводът за построяването на зелената зона са Летните олимпийски игри, проведени през 1996 г. в Атланта.

Две големи компании – Кока Кола и CNN са решили да ситуират своите централни управления именно в Атланта. Днес хилядите гости на града имат възможност да направят разузнавателна обиколка около щаб квартирите на двете световни корпорации.

Олимпийският град Атланта в САЩ

В близост до постоянното изложение Светът на Кока Кола се намира друга голяма забележителност на Атланта – Аквариумът Джорджия – най-голямото подобно съоръжение в света. Водният свят със сигурност ще удиви своите посетители, независимо на каква възраст са те. В Аквариума се грижат за над 120 хиляди представители на водния свят от над 500 вида. На територията му има атракции на световно ниво. Наскоро от управата на огромния аквариум преброиха своя шест милионен посетител.

Ботаническата градина на Атланта също заслужава специално внимание. Тя се намира на 345 Пейдмонт Авеню (345 Piedmont Avenue).

Почитателите на екстремните усещания ще се чувстват в свои води, ако посетят местната Мото Писта Атланта (Atlanta Motor Speedway). Място за забавления и шопинг е центърът Ъндърграунд Атланта.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати