Рен, Франция

30.04.2011
Рен

Вече близо половин хилядолетие Рен (Rennes) е столица на прочутия регион Бретан (Brittany), Франция. Живописният град е запазил част от културно историческото си наследство през вековете, голяма част от него обаче е загубил през 1720 година след опустошителен пожар, предизвикан според легендите от пиян дърводелец.

След бедствието градът е построен на ново от парижки архитекти. Единствено местността Des Lices, намираща се на брега на река Вилен (Vilaine), е запазила величествените си постройки, датиращи от близо пет века. Ето защо в Рен умело се съчетават неокласически архитектурни стилове със средновековен дизайн и екстериор.

Рен е разположен северозападната част на Франция. Намира се там, където се сливат реките Ил и Вилен.

Най-популярната забележителност в Рен е Парламентът на Бретан. Бретан е една от 26-те области в Прованс. Величествената сграда е строена близо век – от 1618 до 1709 г. Днес сградата се използва като седалище на Апелативния съд в Рен. Интериорът на Парламента е удивителен - невероятни фрески, старинни мебели и бяло пространство удивляват посетителите.

Рен, Франция

За съжаление голяма част от рисунките и историческите артефакти от 17 век за загубени завинаги по време на опустошителния пожар през 1720 година. Втори пожар през 1994 също отнема много от съхранените културни реликви на историческата забележителност.

В красивия център на Рен се намира базиликата Saint-Sauveur – много посещавано от туристи място. Друг религиозен център е църквата Нотр Дам, датираща от 11 век. Днес единствено кулата и част от кораба на църквата пазят оригиналния си вид, останалите елементи са построени на ново след бедствието от 1720 г. Готическата църква Сен-Жермен (Saint-Germain) също заслужава внимание. Издигната е през 15 и 16 век.

Палатът Сейнт Жорж (Saint-Georges) е друга историческа забележителност на Рен. Елегантният дворец е една от най-древните постройки във фРенския град. Издигнат е през 1032 година и е служел за бенедиктинско абатство. Днес в Реновираната сграда се помещават административни офиси.

Рен, Франция

Около площад Place des Lices са разположени много от забележителностите на Рен. Сред тях са третият по големина пазар във Франция - Les Halles Martenot, The Mordelaises Gate – съоръжение, изпълнявало ролята на основен вход към града през Средновековието, кулата на Jehan Duchesne, издигната през 15 век. Смята се, че на този площад (Place des Lices) през Средновековието са се водели голяма част от рицарските сражения. Днес там са разположени резиденции, хотели, страхотни ресторанти и магазини.

На площад Place de la Mairie също са съсредоточени някои от емблемите на града – Сградата на Кметството и Операта.

„Лицето“ на града се обособява от Площада на Републиката, където се издига очарователният Търговски дворец. Мястото се намира в близост до река Villaine. Замъкът е строен от 1885 до 1929 г. Днес там се помещават пощенските и телеграфните служби на Рен.

Музеите, които задължително трябва да се посетят, са Музеят за изящни изкуства, Музеят на Бретан, където се намира и планетаруим и научно-космически център, Музеят на земеделието.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати