Йорк

06.10.2011
Град Йорк и река Узе

С хилядолетна история, която датира от времето на римляните и викингите, Йорк е един от най-атрактивните и интересни градове в Англия. Разположен само на два часа път с влак северно от Лондон и на горе-долу същото разстояние южно от Единбург, Йорк се намира в югоизточната част на Северен Йоркшир. Доказателство за важността на града в хода на английската история днес се открива в многото архитектурни паметници и археологически разкопки.

Ако пристигнете с кола, ще можете да оставите автомобила си на един от няколкото големи паркинг-зони в периферията на Йорк. В градската зона живеят около 150 000 души, но тук на неголямо разстояние са събрани безброй интересни кътчета и колосални исторически обекти, които непременно трябва да се видят. Добре е да знаете, че в Йорк, думата "бар" (bar) всъщност означава врата към града (gateway to the city), а с думата "порта" (gate) се обозначава понятието за улица. В този ред на мисли Макългейт (Micklegate) е улицата, на която някога видни исторически личности са били посичани и разчленявани за назидание на хората. Самата дума "Mickle" може да се преведе като голям или важен.

Йорк, Англия

Етимологията на името Йорк може да се проследи до римски времена, когато градът се е наричал Еборакум (Eboracum), Ебуракум (Eburacum) или Ебурачи (Eburaci), което през вековете преминава в Еофоруик (Eoforwic), Йорвик (Jórvík), а от там се трансформира постепенно до Йорк. За първи път за града се споменава с това име през 13 век.

Йорк е разположен на равна площ с плодородните обработваеми земи при реките Оус (Ouse) и Фос (Foss) и от векове е със стратегическо разположение като важно кръстовище. Всъщност градът се разраства около речното пристанище при пресичането на двете реки, а днес Йорк е и един от най-важните железопътни възли на Англия.

Разходката сред интересните места и забележителности на Йорк трябва да премине през по-малките кътчета, като например Кингс Армс (King's Arms), което е едно отлично място за пийване на бира или просто четене на книга край брега на реката. Може да се качите на туристическото корабче, което ще ви разкрие красотата на Йорк от вода.

Сред най-интересните забележителности на Йорк са руините на абатство Сейт Мери (St. Mary's Abbey ). Разположени сред приятен зелен парк, идеален за разходки и пикници, красивите руини датират от 13 век, а от същия период е и дървената къща за гости. Шембълс Сайн (Shambles Sign) е известна, като най-добре запазената средновековна улица в Европа с нейните тесни и виещи се алеи.

Централната част на Йорк е оградена от 5-километрови средновековни стени, които са популярни разходка. Малките и тесни улички, които очертават цяла мрежа или по-скоро лабиринт в Йорк, са известни като Snickelways (Сникълуейс). Обикаляйки по тях може да намерите магазини, бутици, чайни, малки приятни кафенета или галерии. Задължителна спирка за всеки турист в Йорк е и замъкът Йорк, който представлява средновековен комплекс, включващ от старинната Клифърдс Тауър (Clifford's Tower), до открития през 20 век Музей към замъка на мястото на бившите затвори.

Катедралата Йорк Минстер в Йорк

Главна емблема на Йорк е величествената катедрала Йорк Минстър (York Minster), строена цели 250 години, от 1260 до 1286 година. Вътрешността й е щедро украсена от 8-вековни изящни дърворезби, стенописи и стъклописи. Задължително се качете по 275-те стъпала на кулата на Йорк Минстър, за да се насладите на вдъхновяваща гледка към града. Следващата историческа атракция на Йорк е историческият център Йорвинг, който разказва за битието на викингите.

Обиколката на музеите в Йорк трябва да премине през Националния музей на железниците, който е поставен първоначално, като изложба в музея на науките в Лондон през 1862 година. В Йорк това изложение отваря врати през 1927 година и непрекъснато се обновява и до днес. Няма как да пропуснете и Музея Йоркшир, както и т.нар. Градини на музея Museum Gardens), което ще рече Ботаническата градина в центъра на Йорк.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати