Гринделвалд

07.10.2011
Гринделвалд

Гринделвалд (Grindelwald) е още един от уникалните алпийски курорти на швейцарските Бернски Алпи. Разположено на 1034 метра надморска височина Гринделвалд от община Интерлактен-Оберхасли (Interlaken-Oberhasli) на кантона Берн. Близо 4000 гуши живеят в приятното селище, а според статистиката от преди няколко години, 15 % от жителите на Гринделвалд са чужденци. За да стигнете до тук е необходимо да вземете влака от Интерлактен

Швейцарският ски курорт Гринделвалд

С железницата Венгерналпбан (Wengernalpbahn) Гринделвалд се свързва с прохода Клайне Шайдег (Kleine Scheidegg), откъдето се атакува прехода към величествения връх Юнгфрау, минавайки през прокопания в самия връх Айгер тунел, а оттам и до ски комплекса от световна класа – Венген (Wengen). Самото селце Гринделвалд стои на 12 км североизточно от Венген. Гринделвалд е един от изходните пунктове за изкачване на върховете Айгер, Ветерхорн, Шрекхорн, Мьонх и Юнгфрау.

За първи път за селището се споменава с името Гринделвалд още в далечната 1146 година. Към настоящият момент това е едно от най-приятните и спокойни места в швейцарските Алпи, където човек може да кара ски, макар и да е непрофесионалист. Има отлични писти, както за начинаещи, така и за средно напреднали и за професионалисти, последните от които се отдават на предизвикателствата на глетчера Айгер (Eiger glacier).

Гринделвалд, Бернските Алпи

Около 40 лифта преминават на територията на Гринделвалд и свързват курорта с Венген. Ски пистите за начинаещи са разположени близо до селцето, а достъпът до тях е улеснен от градския транспорт. Обща дължина на пистите е 213 км, като броя на пистите за начинаещи е 16.

Средно напредналите могат да избират измежду цели 24 писти, а опитните скиори си запазват правата над 15 писти. Максималната денивелация, която се преодолява е около 1 900 метра. Най-дългата писта в Гринделвалд е 9 км.

Самото селище е разработено туристическо градче с безброй възможности за настаняване. Обикновено хотел може да си намерите за около и над 40 евро, а ако искате да наемете къща или хижа, може да ви излезе двойно по-евтино. Навсякъде има малки ресторантчета и пъбове, които позволяват човек да се сгрее с приятна напитка, след което да продължи спускането си.

Къщи за гости в Гринделвалд

Карането и спускането със ски далеч не е единственият спорт, който може да се упражнява в Гринделвалд. Тук има отлично разработена база за спускане с шейни, както и писти за ски бягане с обща дължина 20 км. Като домакин на стартове от световната купа по сноуборд, Гринделвалд разполага с три специализирани сноуборд училища, които преподават в първокласен сноу-борд парк. Достъпът до по-голяма част от пистите е подсигурен от лифтовете.

На практика почти няма спорт, който да не може да практикувате в Гринделвалд. Той е еднакво добър курортен комплекс както през зимата, така и през лятото, което позволява планинско колоездене, планинско катерене, скандинавско ходене, а има дори условия за тенис и голф. Из цялото градчета са пръснати малки бижутерийни магазинчета, бутици, сувенирни магазинчета и големи центрове за спортна екипировка.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати