Александрия, Вирджиния

03.11.2011
Александрия, Вирджиния

Александрия (Alexandria) е независим град, разположен на територията на щата Вирджиния (Virginia). Населението на града е 139966 човека. Александрия е разположена на западния бряг на река Потомак (Potomak).

Подобно на останалата част от Северна Вирджиния, съвременна Александрия е била създадена заради близостта й до столицата на страната. Градът е населен от професионалисти, работещи във федералната държавна служба, военни и бизнесмени. Един от най-големите работодатели на град Александрия е Министерството на отбраната на САЩ.

През 2005 година центърът за патенти и търговски марки на САЩ се премества в град Александрия заедно със 7100 служители.

Историческият център на Александрия е известен като Стария град. С висока концентрация на бутици, ресторанти, антикварни магазини и театри, той е предпочитан от туристите.

Район в окръг Феърфакс (Fairfax) също се нарича Александрия, но е под юрисдикцията на окръг Феърфакс. Първото селище в месността, където днес се намира град Александрия, е създадено през 1695 в тогавашната британска колония на Вирджиния.

През 1749 година тук е основан град Белхейвън (Belhaven).

Кметството на Александрия във Вирджиния

Той е кръстен на името на шотландския патриот Джон Хамилтън, Втори лорд Белхейвън и Стентън (John Hamilton, 2nd Lord Belhaven and Stenton).

Името Белхейвън така и не било признато от законодателната власт. През 1779 година бил инкорпориран град Александрия.

През април 1755 г. лидерите на Вирджиния, а също и на Ню Йорк (New York), Масачузетс (Massachusetts) и Пенсилвания (Pensylvania) се срещат, за да определят съгласувани действия срещу французите в Америка.

През март 1785 година комисари от Вирджиния и Мериленд (Maryland) се срещат в Александрия, за да обсъдят търговските отношения на двата щата.

През 1791 година Александрия е избрана да влезе в района, избран от Джордж Вашингтон да се превърне в окръг Колумбия (District of Columbia). Част от стария град, както и целия окръг Арлингтън са били първоначално във Вирджиния, докато правителството на САЩ оформяло окръг Колумбия. След това тези площи са върнати обратно на Вирджиния, след като окръг Колумбия намалил размерите си през 1846 година.

От 1828 дo 1836 година Александрия се превърнала в един от най-големите пазари за роби в страната. През тридесетте години на деветнадесети век в града се продавали повече от хиляда роби годишно.

Град Александрия станал независим от окръг Александрия през 1870. Останалата част от окръг Александрия променила името си на окръг Арлингтън.

По време на окупацията на града от войските на Съюза в периода на гражданската война на САЩ, военните постоянно се дразнели от факта, че църковните служби включват молитви за президента на САЩ.

В началото на двадесети век градът започнал да се развива в икономическо отношение. През шестдесетте и седемдесетте години на двадесети век градът е посетен от папа Йоан Павел Втори (John Paul II).

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати