Исламабад

19.11.2011

Исламабад е столица на Пакистан и е с население от около 1.21 милиона души. Той е десетият по големина град в страната и е бил построен през 1960 година, за да замени Карачи като столицата на Пакистан. Той се смята за най-развитият град в страната.

Площта на Исламабад е деветстотин и шест квадратни километра. Микроклиматът на Исламабад се регулира от три изкуствени водоема: Равал (Rawal), Силми (Simli) и Канпур (Khanpur).

Islamabad

В града се намира джамията Файсал (Faisal), която е най-голямата джамия в Южна Азия и шестата по големина джамия в света.

Археологическите разкопки в района на град Исламабад са разкрили много артефакти от праисторическата култура. Намерени са човешки черепи, датирани пет хиляди години преди новата ера.

Районът около днешния град Исламабад е първото място на обитаване на арийските общности в Централна Азия. Тяхната цивилизация процъфтява в района от двадесет и трети до осемнадесети век преди новата ера.

Много от големите армии, като тези на Александър Македонски и Чингис Хан са използвали Исламабад като коридор по пътя към Индийския субконтинент. Съвременният град Исламабад е построен върху основите на старо селище, известно като Саидпур (Saidpur).

През 1947 година Карачи е първата столица на Пакистан. През 1960 година Исламабад е изградена по няколко причини. Развитието в Пакистан е фокусирано върху колониалния център на Карачи. Президентът Аюб Хан (Ayub Khan) е пожелал то да бъде равномерно разпределено в страната. Друга причина за избора на Исламабад като столица е че Карачи е разположен е уязвим за атаки от Арабско море.

Faisal Mosque Islamabad

През 1958 година е създаден комитет за избиране на подходящо място за столица на страната, като се акцентирало върху климата, логистиката, местоположението и отбраната. След дълго и прецизно проучване комитетът препоръчал североизточния регион на Равалпинди (Rawalpindi). Столицата не е била преместена веднага в Исламабад, преди това е била преместена временно в Равалпинди.

След завършването на града Исламабад привлича хора от цял Пакистан, което го прави най-космополитният град в страната. Исламабад преживява серия от терористични инциденти, включително обсадата на Лал Масджид (Lal Masjid) през 2007 година. През юли 2010 година самолет на пакистанската авиокомпания Еър Блу (Air Blue) се разбива в Маргала Хилс (Margalla Hills) близо край града, като всички сто петдесет и двама души на борда – екипаж и пътници – не успяват да се спасят.

Архитектурата на Исламабад е комбинация от модерност и стари ислямски и регионални традиции. Саудитската кула Пак (Pak) е пример на интеграцията на модерна архитектура с традиционен архитектурен стил. Бежовата на цвят постройка е украсена със сини плочки работи според ислямската традиция и е една от най-високите сгради в Исламабад.

Друг пример за преплитане на ислямската с модерната архитектура е джамията Файсал. Дизайнът на джамията е симбиоза от съвременна архитектура с традиционни големи триъгълни зали и четири минарета. Архитектурата на джамията е необичайна, тъй като няма купол.

В Исламабад живеят много емигранти от други райони на Пакистан. Хиляди поклонници от цял Пакистан присъства на годишния Урс (Urs) на Бари Имам (Bari Imam). Събитието е едно от най-големите религиозни събирания в Исламабад.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати