Лийдс

04.12.2011
Лийдс

Лийдс (Leeds) е град, разположен в западен Йоркшир (Yorkshire). Градът е с население от около 798 800 човека. Лийдс е най-големият бизнесцентър в Обединеното кралство след Лондон.

Писмената история на града датира от пети век. Гората край града била известна като Лоидис (Loidis), откъдето е и произходът на името на града. През тринадесети век Лийдс е малък център, където живеят богаташи, а през седемнадесети и осемнадесети век вече е център за производство на вълна.

По време на индустриалната революция градът се превръща в промишлен център с доминиращо призводство на вълна, както и производство на лен, желязо и печатни произведения. Постепенно градът абсорбира малките селца, които са около него, и се разраства все повече, за да се превърне в гъсто населн град през двадесети век. През Средновековието градът все още е само земеделска общност. През 1770 година Лийдс вече е индустриален град и изнася една шеста от текстила в цялата страна.

Железопътната мрежа около града подобрява връзките с националния пазар и допринася за бързото развитие на града. Наред с технологичния напредък и индустриалната експанзия, Лийдс запазва интереса си в търговията със селскостопански стоки, като през 1864 година открива житна борса. През 1847 година в града е построен затвор. По това време градът е с население от над 140 000 човека. През 1893 година Лийдс получава статут на град.

Английският град Лийдс

В края на осемнадесети век в Лийдс отваря врати фабрика за обработка на вълна. В началото на двадесети век постепенно е започнал спад на производството в града, но през 1930 година този процес е прекратен поради нуждата от производство на военни униформи и боеприпаси за Втората световна война.

Въпреки временния възход, шивашката промишленост започва да запада заради далеч по-евтината чуждестранна конкуренция. Днес Лийдс е град, чиято икономика е базирана върху новите технологии. Лийдс е тясно свързан с електронната инфраструктура на модерната глобална икономика. Налице е значителен ръст в корпоративния и юридически сектор и увеличаване на доходите на глава от населението. Разширява се и търговията на дребно, като в това число влиза дори и пазарът на луксозни стоки.

В Лийдс има голямо разнообразие от природни и исторически забележителности. Сред природните забележителности се откроява резерватът Феърбърн (Fairburn). Градът се гордее с красивите си площади, сред които са парковият площад и площадът Милениум (Millennium), градският площад и градините Виктория (Victoria). Градините на Виктория е място, където е разположен градският военен мемориал. В града има и други военни мемориали, които напомнят за подвига на местните войници и офицери.

Сред най-впечатляващите сгради в Лийдс са сградите на университета на Лийдс, както и сградата на общината, които са бели и са украсени със златни сови на върха им. Абатството Къркстол (Kirkstall), от което са останали само руини, е ярък пример за цистерцианската архитектура. Сред по-известните църкви в града са църквата Сейнт Джордж (St George) и катедралата Лийдс, която се намира в центъра на града.

Най-високата сграда в района е Бриджуотър Плейс (Bridgewater Place), която се издига на 112 метра височина и е известна също така и с името Дейлик (Dalek). В сградата са разположени офиси и жилища. В града има стадион за крикет и ръгби, както и за футбол.

През 2008 година в града отваря врати градският музей на Лийдс, който е разположен на площада Милениум. В музея може да се научат интересни факти за историята на абатството Къркстол, както и за историта на града по време на викторианската епоха. Армейският музей се разполага в сградата на бившата най-голяма фабрика за вълна в света. В града има музей на медицината и здравето.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати