Острава

11.02.2012
Кметството в Острава

Острава (Ostrava) е чешки град с население от над 310 000 човека. Градът е получил името си заради река Остравице (Ostravice), на която е разположен. Самата дума Острава означава бърза река. Хора са живеели на мястото, където днес се намира градът, още през каменната епоха. Смята се, че преди двадесет и пет хиляди години близо до територията на съвременния град се е намирало селище на праисторически хора, които са се занимавали с лов на мамути.

През петдесетте години на двадесети век е открита четирисантиметрова стауетка на жена от хематит, която е датирана от археолозите от праисторическата епоха и е доказателство за умениятана древните. Археолозите са открили много доказателства, че праисторическите ловци са използвали въглищата, които излизат на повърхността на въглищните пластове, като гориво за отопление. Това е първото място, където са се използвали черни въглища за отопление.

Тъй като градът се намира близо до границата с Полша, в него е била издигната средновековна крепост, която да пази жителите му от нападения. Селището Острава получило статут на град през седемдесетте години на тринадесети век. През шестдесетте години на четиринадесети век император Карл Четвърти (Charles IV) предоставил на града привилегията за провеждането на търгове, които продължавали шестнадесет дни в годината и това рязко повлияло върху възхода на икономическото развитие на града. Така градът се превърнал във важен пункт за средновековната търговия.

Град Острава

В края на четиринадесети век били издигнати градските стени. През шестнадесети век позициите на града се засилили благодарение на развитието на занаятчийството, тъкачеството и риболова. Наводненията, пожарите и войните сринали икономиката на града. През петдесетте години на шестнадесети век избухнал грандиозен пожар, който унищожил всички къщи в центъра на града. В началото на седемнадесети век повече от половината население на града загинало заради епидемия от чума. По време на Тридесетгодишната война Острава била от градовете, които дали най-много жертви и били сериозно разрушени.

През шестдесетте години на осемнадесети век били открити находища от въглища, което подобрило икономиката на града. През деветнадесети век до града бил издигнат металургичен завод. През деветнадесети век нараснал броят на емигранти от полски и немски произход.

Сред най-впечатляващите храмове в града е базиликата на Божествения Спасител, която е построена през 1889 година. През петдесетте години на двадесети век градът се превръща в център на тежката промишленост.

Острава, Чехия

През деветдесетте години на миналия век реструктуризацията на промишлеността довела до свиване на минната дейност. Последната вагонетка въглища била изкарана през 1994 година и положила края на повече от двувековната история на въгледобива в Острава. През 1997 година градът станал жертва на голямо наводнение, станало известно като хилядолетната вода.

Една от основните атракции на града е минният музей на Острава, който е събрал различни детайли и интересни подробности за промишлеността в града. В музея може да се види екипировката, която са използвали през деветнадесети век миньорите, които са слизали дълбоко под земята, за да изкарат на повърхността въглища.

Градският музей на Острава се намира в старата сграда на кметството. В музея се намират интересни предмети, свързани с историческото развитие на Острава. В музея има астрономически часовник, който е гордостта на местните жители.

В града има и музей на противопожарната дейност, който е събрал интересни предмети, датиращи от началото на двадесети век, когато всъщност е започнала противопожарната дейност в Острава.

Туристите не пропускат да посетят пивоварната на Острава, където могат да разберат как се приготвя националното питие на страната.

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати