Гренобъл

07.01.2013
Гренобъл

Гренобъл (Grenoble) е френски град с над 157 000 души население. Гренобъл има славата на град, който е столица на Алпите (Alps). Това се дължи на многобройните планини около града, които го обграждат и го пазят от резките климатични промени.

Гренобъл е известен и като съвременният научен център на Франция. Той е прочут с мащабните си ядрени изследвания, електроника и химическа промишленост. В същото време Гренобъл е един от най-чистите градове в страната. Голяма част от жителите на Гренобъл са студенти. Градът е голям университетски център. Градът е известен и с факта, че през 1968 година тук са били проведени Олимпийските игри.

В Гренобъл пристигат туристи от цял свят, които през зимата се наслаждават на великолепната гледка на планините, а през лятото се охлаждат в ледените води на тукашните езера. Климатът на Гренобъл е умерено-континентален.

Зимата в града е мека, а лятото радва с много топли дни. Гренобъл е добре защитен от ветровете благодарение на планинските масиви, които го обграждат. През зимата това е добре дошло, но през август понякога температурата надхвърля 30 градуса.

Изглед в Гренобъл

В Гренобъл туристите могат да разгледат забележителностите на града и да се насладят на вкусната местна кухня, както и на всевъзможни национални ястия от цял свят. Най-популярно сред туристите е местното ястие гратин (gratin), както и прочутото гренобълско синьо сирене Ле блю ду Веркор Сасенаж (Le bleu du Vercors-Sassenage). В града могат да се опитат специални орехи. Те са три вида и растат само и единствено в този район на страната.

Сред забележителностите на Гренобъл се откроява Бастилията (Bastille) – това е името на невисока планина в центъра на града. От нея може да се огледа добре целият град и околностите му, както и алпийските масиви.

До върха на тази планина може да се стигне с кабинков лифт, който е построен през 1934 година и е един от първите кабинкови лифтове на планетата. На върха на планината се намират останки от антична крепост, а наблизо има ресторант, където туристите да могат да си починат и да се полюбуват на гледката отвисоко.

Гренобъл, Франция

Интересни за туристите са археологическият музей на Гренобъл, както и музеят на естествената история. Мястото, където днес се намира Гренобъл, е било обитавано още от трети век, когато са били изградени първите отбранителни съоръжения. В археологическия музей могат да се видят ценни исторически артефакти, които разказват много за историята на града. Музеят на естествената история привлича местни жители и туристи.

Много интересни експонати могат да се видят в музея за изобразително изкуство. Там има платна на Пикасо (Picassо) и на други световноизвестни творци, които са с много висока художествена стойност.

На площада Нотр Дам Notre-Damе в града е разположена красива готическа катедрала с великолепни фрески. Катедралата е реставрирана и привлича много посетители.

В центъра на Гренобъл се намира паркът на Пол Мистрал (Paul Mistral), където има много разкошни алеи и места за почивка под сянката на тополите.

4.2
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
петър дамянов
петър дамянов
07.05.2016 07:31
Прекрасен град,който напускаш със съжаление и неистовото желание да се върнеш отново и отново.
0
0
peter
peter
21.04.2016 09:09
Гренобъл е един наистина впечатляващ град , който ако посетиш един път няма да искаш да го напуснеш.С удоволствие отново ще се върна тук.
0
0