Магдебург

08.08.2013
Магдебург

Град Магдебург (Magdeburg) е център на административна провинция Саксония-Анхалт, Източна Германия. Той е столица и втори по големина град в Саксония-Анхалт. Намира се на река Елба, на която има изградено голямо пристанище. Днес Магдебург е с население от 232 364 хиляди души.

За първи път Магдебург е споменат през 805 година, когато е основан от Карл Велики. През Средновековието играе важна роля, още тогава градът е разполагал с градски права.

През 10в. тук живее първият император на свещената Римска империя- Отон Първи.

През 18в. Магдебург е обявен за свободен град. Малко по-късно популярното днес магдебургското феодално право придобива известност в Средна и Източна Европа.

През периода на Трийсетгодишната война градът е опожарен, почти всички къщи са разрушени. През 1646г. кмет на Магдебург става известния физик Ото фон Герике. Днес създаденият през 1993г. градски университет носи неговото име. Висшето учебно заведение е един от най-младите немски университети. Разполага с девет факултета и около 13 хиляди студенти.

През 1806 година Магденбургската крепост е предадена на френските войници, самият град е присъединен към Кралство Вестфалия, контролирано от французите. За кмет на града е назначен конт Хайнрих фон Блументал.

Магдебург, Германия

През 1815 година Магдебург става столица на пруската Провинция Саксония. През 1912 година старата крепост в града е разрушена.

По време на Втората Световна война градът е бомбардиран. Щетите са огромни.90 % от Магдебург са разрушени, сринати са 15 църкви и почти целият квартал, напомнящ за някогашната слава на града. От цяла Германия само Дрезден е с повече щети.

Често сравняван с историческа съкровищница, днес Магдебург може да бъде видян в целия си блясък само в историческия му център Алтер Маркт.

Средновековните останки на града могат да бъдат посетени в историческия му център Алтер Маркт (Старият пазар). Много стари сгради са възстановени, но повечето са сринати или са оставени на саморазруха. Градът в значителната си част е построен отново.

Магдебург днес е огромен индустриален и търговски център, развити са машиностроенето, производството на съоръжения, логистиката и производството на химически продукти и продукти за опазване на околната среда.

Забележителности в Магдебург:

- Готическата катедрала „Св.св. Екатерина и Мавриций”, която е най-високата църковна сграда в Източна Германия. Построена е в периода 1209-1520г. на мястото на предишна катедрала, разрушила се по време на пожар;

- Манастира „Св. Богородица” в романски стил, който датира от 12 в. Днес в него се помещава музей и концертна зала каквато е и статуята на;

- Зелената Магдебургска цитадела - съвременна розова жилищна сграда, проектирана от известния австриец Фриденсрайх Хундертвасер преди смъртта му през 2000 г.;

- Експозицията в Лукасклаузе, показваща живота и делото на Ото фон Герике, който през 17в. в. провежда опити, за да докаже, че вакуумът съществува;

- Магдебургския конник от 1240 г. ;

-Старото кметство - построено през 17в. и разширено през 19в. По време на Втората Световна война е разрушено, но през 1965 г. е възстановено и реставрирано в пълния му блясък;

- Църквата „Св. Йоан”, в която е проповядвал Мартин Лутер през 1524г. Тя е построена през 12 в., но е престроявана няколко пъти и завършена напълно едва през 1999 г.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати