Уайтхорс

22.07.2013

Канадският град Уайтхорс (Whitehorse), който в превод означава Бял кон, е столицата на Юкон, разположена в северозападната част на страната. Той, както и целият регион, се характеризира с изключително красива природа, тъй като е обкръжен от вековни гори и буйни храсти, които са обитавани от множество животни.

Разположението му на река Юкон, както и излазът му към Берингово море допринасят за естествената красота, с която е надарен. В тази част на Канада Уайтхорс е една от най-посещаваните туристически дестинации, защото в него човек може да намери всичко, което пожелае.

Уайтхорс

Районът на Юкон е изключително богат на природни ресурси и се превръща е център на търсачите на злато по време на Златната треска. Въпреки че днес залежите на злато са почти изчерпани той разполага с множество благородни и редки метали, поради което има огромно значение за развиването на икономиката на цялата страна.

Красивата му природа е възхвалявана не само от великолепният писател Джек Лондон, но и от много други автори и поети, докоснали се до тази част на Канада. Във вековните му гори живеят най-разнообразни диви животни, сред които известния канадски лос, американски бобри, кафяви мечки гризли и др.

Ловът тук не е разрешен и те живеят необезпокоявано в дивата природа.

Името Уайтхорс идва от бързеите на река Юкон, които са наподобявали гривата на бял кон. Днес тази гледка не може да бъде видяна, тъй като за нуждите на населението се изгражда язовир "Шуатка", който се слива с Юкон. До 60-те години на миналия век обаче всеки посетител на Уайтхорс веднага е можел да разбере откъде произхожда името на града.

Градът е основан през 1898 г. и малко след това започва бурното му развиване. Като туристическа дестинация набира сила със започването на Златната треска, макар че най-голям център за нея е Доусън, малък град, намиращ се в Юкон.

След изграждането на магистралата до Аляска градът става важен административен и военен център и се превръща в най-големият град в регион и в цяла Северна Канада. Днес Уайтхорс е център за развиване на минералните ресурси, с които Юкон с право се гордее.

Една от основните атракции в града е музеят McBride, в който са изложени инструменти и оборудване, използвани от миньорите и търсачите на злато. Има голяма колекция и от предмети, останали от местните индианци.

Уайтхорс може да предложи на своите посетители както дива девствена природа, така и типичен канадски градски пейзаж, разполагащ с най-модерните удобства. В околностите му се намират няколко маркирани пешеходни маршрута, по които ще можете да се насладите на естествената красота на канадските гори и езера, а в сърцето на града са разположени добре уредените паркове и тревни площи.

Те са настанени по бреговете на река Юкон и са идеално място, ако желаете да си направите пикник. Сред зеленината минават прекрасни алеи, които са подходящи и за велосипедисти, а наоколо са пръснати множество беседки и специално уредени места за пикник. Има и много атракции за децата, които правят Уайтхорс изключително подходящо място за семейства с деца.

Най-подходящите месеци за посещаване на Уайтхорс са през юни и юли, защото тогава дните продължават по 20 часа и ще станете свидетел на белите нощи. Зимата не е препоръчителна, тъй като в тази част на Канада става много студено, мрачно и с обилни снеговалежи.

Ако решите да пътувате до Юкон през лятото пак не забравяйте да си вземете и по-топли дрехи. През деня спокойно може да се седи по къс ръкав, но вечерите могат да бъдат и доста хладни.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати