Реус

18.12.2013
Реус

Испанският град Реус (Reus), разположен в североизточната част на страната, в провинция Терагона, притежава неустоим чар и макар и да няма популярността на градове като Барселона или Мадрид, би уставил у Вас незабравими спомени, ако решите да го посетите. Той е най-известен с три неща.

Първо тук се е родил гениалният архитект Антонио Гауди, гордост на испанците. Като второ няма как да не се спомене, че Реус е изключително богат на модернистични паметници, които пък са гордостта на самия град. И трето- тук е рай за любителите на шопинга, които могат да обиколят многобройните магазини и шикозни бутици и да задоволят своята страст на доста прилични цени.

Като роден дом на Гауди, архитектът направил от Барселона това, което е днес, за най-голяма забележителност тук се приема родната къща на гения и Център на Гауди. Къщата е превърната в музей и по случай 150-годишнината от раждането му пред нея е поставен паметник, кръстен "Детето Гауди".

Центърът Гауди, който се намира в новата част на града, трябва да бъде посетен от всеки гост на Реус, особено ако преди това сте били в Барселона или планирате пътуване на там. Музеят е снабден с най-модерни технологии, които ще Ви позволят да вникнете в творчеството на човека, посветил се на строежа на световноизвестната катедрала Ла Саграда Фамилия.

Необходимо е разходката Ви да започне от третия етаж на музея, на който ще имате възможността да гледате документален филм за Гауди и да се запознаете с неговото невероятно творчество. Слизайки на долните етажи и разглеждайки всички експонати чрез съвременните виртуални техники ще добиете пълна представа за живота и идеите на този гений на архитектурата и инженерната мисъл.

град Реус

Входната такса за Центъра, посветен на Антонио Гауди, е 7 евро, а за деца от 7 до 13 г. е безплатно. Предлаганата информация е на няколко езика, така че не се притеснявайте дори и да не разбирате испански. Самото посещение на музея отнема около 2 часа.

В близост до Центъра на Гауди пък се намира голям и интересен търговски център, в който можете да се отбиете, ако искате да си напазарувате нещо. Цените са съвсем прилични, а ако похарчите над 20 евро можете да получите два билета за посещение на Центъра на Гауди.

Тъй като освен като богат селско-стопански район, Реус е известен и като текстилен център, тук можете да намерите всякакви дрехи и аксесоари. Има най-разнообразни магазини - от малки, но шикозни бутици до огромни молове.

Посетете и хранителните вериги и непременно си купете някоя бутилка зехтин, защото той може да се похвали с първокласно качество. В района е силно развито и лозарството, така че ако седнете в някое заведение да хапнете си поръчайте и чаша от местното вино.

Можете да обиколите центъра на Реус за около час-два, стига да не се прехласвате пред всяка внушителна сграда. В града са пръснати навсякъде интересни статуи и паметници, повечето от които в модернистичен стил. Посетете катедралата на Реус, която като всички испански катедрали буди истинско възхищение. В нея освен това е кръстен и Антонио Гауди.

За да усетите истинската атмосфера на невероятния град Реус, е най-добре просто да седнете на някоя пейка в центъра на града и да наблюдавате минаващите покрай Вас хора. Настроението тук е прекрасно и се допълва от усмивките на местните жители. Ще видите група деца да хранят накацалите гълъби, възрастни, срещани се на приказка и млади хора в по чаша бира в ръка. Безгрижието в този град се усеща на всяка крачка.

Можете да посетите град Реус по всяко време на годината. Той е лесно достъпна дестинация, защото освен добре развита пътна инфраструктура, разполага и с международно летище.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини