Струга

14.10.2013
Струга

Струга (Struga) е град в Македония с население от над 16 500 души. Градът, който е прочут със спокойната си и гостоприемна атмосфера, е разположен край Охридското езеро и е любима дестинация на туристи от страната и от чужбина.

Струга е известен като средище на поезията и всяка година през август тук се организират Стружки вечери на поезията. Поетите четат произведенията си, застанали върху прочутия Поетичен мост. Поети от цял свят пристигат в града, за да могат да се качат на моста и да прочетат своите стихотворения.

Тогава градът се превръща в място, където се събират творци от цял свят – тук пристигат не само поети, но също така много писатели и художници от различни страни. Този поетичен фестивал се организира всяка година от шестдесетте години на миналия век.

В Струга се организира също така кинофестивал и музикален фестивал, на който се събират изпълнители на алтернативна музика от цялата страна.

Мястото, където днес се намира град Струга, е било обитавано от хора още от праисторически времена. За това свидетелстват много археологически находки.

Градът, за който има писмени исторически документи от единадесети век, е разположен в долината на река Струга. Долината е плодородна, затова градът векове наред е процъфтявал благодарение на селското стопанство и животновъдството. И днес в двора на много от къщите в града може да се види трактор, тъй като традициите в селското стопанство не са забравени.

Къщите в Струга са много красиви, повечето от тях са от бял камък и с червен покрив. Това е традиция от векове, като се спазва и традицията къщите да са на два етажа. Почти във всяка къща има собствена изба, където се съхраняват вината на семейството, с които жителите на Струга са много горди.

Планините, които заобикалят град Струга, са много красиви, на техните склонове растат букови, дъбови и иглолистни гори. Около града има езера с кристално чисти води, които привличат през почивните дни много туристи.

През януари в близост до града се провежда пищен новогодишен карнавал. Сред интересните места, които могат да се видят в Струга, е старият пазар. Туристите не пропускат да посетят къщата-музей на братя Миладинови. В града има и три плажа, разположени на река Черни Дрим.

Това са плажът Галеб, а също така Женският и Мъжкият плаж. Плажовете са голяма атракция за туристите, които се наслаждават на прозрачната вода в реката. Около реката, както и около Охридското езеро, има многобройни ресторанти, кафенета и дискотеки, които привличат туристите.

В Струга може да се видят старинни джамии и църкви. Сред по-интересните църкви е „Свети Георги” (St. George), която е построена през тринадесети век. Църквата „Свети Николай” също привлича много посетители, както и Женската църква.

В град Струга могат да се видят древни базилики. Туристите не пропускат да посетят природонаучния музей на града. Струга е известна и с църквата си, посветена на Богородица, както и с пещерната църква, която носи името на свети Атанасий.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати