Каменен град в Занзибар

14.08.2013
Каменен град Занзибар

В Танзания, на остров Унгуджа, се намира приказен град, който заради невероятната си архитектура е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Всеки е чувал за град Занзибар, но малцина знаят, че в старата му част се намира цял каменен град, който е познат и с английското си име Стоун Таун. Макар Танзания да не е сред популярните туристически дестинации, пейзажът който се вижда на острова ще очарова всеки посетител на страната.

Архитектурата на каменния град датира най-вече от 19 в., но историята му ни връща назад в миналото. Според местните жители той съществува откакто съществува и самия остров. След откриването на Занзибар от арабските мореплаватели, тук бързо се засели хора от различни краища на света, и създали една изключително многолика общност, носеща белезите на арабската, европейската, африканската и индийската култура.

Архитектурата на Каменния град е смесица от арабски, европейски, персийски, индийски и африкански стил. По-голяма част от постройките са изградени от коралов камък, който има червеникав оттенък и придава несравним вид на Стария град.

Поради продължителните дъждове, които са често срещане явления в Танзания са изградени специални издигнати пътечки, по които може да се стигне от една къща към друга, ако улиците се наводнят и станат непроходими. При сухо време жителите на града ги използват като пейки и сядат на тях да си отпочинат и да обсъдят местните новини.

Каменен град в Занзибар

Особено впечатление в къщите в Каменен град ще Ви направят вратите на домовете. Всички са богато украсени с омански и индийдки орнаменти, от които ясно лесно се открояват цитати от Корана. На някои врати освен моменти от свещената мюсюлманска книга могат да се видят и флорални мотиви, като и картини символизиращи плодородие, възход и мир в семейството.

Друга странност на къщите в каменния град е "нанизването" им плътно една до друга, без да се оставя място за ограда. Повечето къщи били свързвани чрез мост или пътека една с друга, за да могат жените да посещават близките и роднините си без да се излагат пред погледите на чуждите мъже. Самите къщи имат започващи от пода вертикални прозорци, които се характеризират с дълъг перваз, за да може вътрешността на домовете да се предпазва от слънцето.

Някога тук в Каменен град имало отделни квартали, населявани от араби, индийци и европейци. С настъпването на революцията през 1964 г. голяма част от местното население търси спасение в други части на страната и домовете им започват да пустеят. Макар че правителството на Танзания е превърнало повечето от тях в училища и административни сгради 80 % от общо 1700-те къщи са в окаяно състояние.

Каменен град, Занзибар

Разходете се по крайбрежието на града, което ще Ви очарова с красиви пейзажи. Тук ще можете да видите и двореца на султана, укрепленията и доста представителни сгради.

На забравяйте да отделите време и за португалската крепост, която се предполага, че е една от най-древните постройки тук. Строежът й започва под оманско ръководство, но се предполага, че е завършена едва през 1780 г.

Можете да посетите остров Унгуджа и неговия каменен бряг по всяко време на годината, но за предпочитане е да избягвате дъждовния сезон. Разходете се и из природата на Занзибар, която ще Ви очарова със своите рифове с райска зеленина.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати