Панчево

13.01.2014
Град Панчево

Панчево (Pančevo) е град в Сърбия с население от над 76 000 души. Мястото, където днес се намира град Панчево, е било обитавано от хора още от праисторически времена. За пръв път то се споменава в исторически документ в средата на дванадесети век, когато е известно като Бансиф.

През петнадесети век селището е известно като Панчал, а през шестнадесети век то пада под османско робство. През осемнадесети век с помощта на австрийските войски местното население е освободено от османското иго. Градът получава името Чомва.

През осемнадесети век градът става известен с огромните си лозя, които дават суровина за превъзходното местно вино. След кратък период на независимост градът отново е превзет от османските войски. За пореден път те са прогонени от австрийците, но преди да се оттеглят, опожаряват почти всички сгради.

През деветнадесети век градът се намира в автономната сръбска войводина, която е част от Австро-унгарската империя. Градът се радва на различни облаги заради факта, че е част от мощната империя и бележи сериозно икономическо развитие.

В началото на деветнадесети век градът става известен с това, че в него се забранява пушенето на улиците, която обаче бързо е отменена. По това време в Панчево избухва гигантски пожар, който унищожава голяма част от сградите в града. Следва нова трагедия – част от жителите на Панчево умират от холера, но не се стига до епидемия.

Панчево в Сърбия

През двадесети век градът е част от кралство Сърбия. По време на Втората световна война край Панчево са избити зверски над 10 000 души, като част от тях са от еврейски произход. След Втората световна война градът се развива бързо в икономическо отношение, което води до нарастване на населението му.

Край град Панчево се намира древен некропол, който е от епохата на неолита. В него са открити много интересни артефакти по време на археологически разкопки.

Туристите могат да разгледат така наречения Народен музей, където има огромна колекция от интересни археологически и етнографски предмети. Той е симбиоза между исторически, археологически и етнографски музей, събрани в едно.

Днес град Панчево е известен с интересните си събития, които се организират от години и са традиция. Такъв е международният музикален етно фестивал, който се прави повече от 11 години. На него участват талантливи музиканти от балканските страни, от Африка, Азия и Близкия Изток.

Туристите не пропускат да посетят старинния манастир Войловица, който се намира край града. Той е построен през петнадесети век, след което неколкократно е бил реставриран и преустрояван.

Църквата на Успението на Богородица е построена в началото на деветнадесети век и е една от често посещавани от туристите забележителности в града. Църквата е изградена посредством преплитане на два архитектурни стила – барок и неокласицизъм.

Интересна за туристите е и римокатолическата църква на Свети Карл, която е построена в средата на осемнадесети век.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати