Дар ес Салаам

18.01.2014
Дар ес Салаам

Най-големият град на Танзания Дар ес Салаам (Dar es Salaam) се намира в източната част на страната, на брега на Индийския океан. Като бивша столица той продължава и днес да е икономическия и политическия център на тази африканска държава и е сред най-големите пристанища в света. Градът е истински рай за тези, които могат да си позволят отдалеченото му разстояние, защото предлага изключително красива природа, богата на растителни и животински видове, великолепни плажни ивици и брегове, осеяни с райска зеленина.

Като популярен туристически център той е снабден с всичко необходимо, което би превърнало отсядането Ви в него в нещо незабравимо. Модерни хотели и удобни семейни къщи са само малка част от възможностите за настаняване. Безброй магазини и заведения примамват с лъскавите си витрини, а уникалната архитектура, съчетание от немски, британски и арабски стилове, е само част от изненадата, която Ви е приготвил Дар ес Салаам.

Името на града на суахили означава "дом на мира", тъй като възниква от малко и спокойно рибарско селище, чието пристанище е могло да приюти и да скрие от бурята дори големи кораби. Султанът Сеид Маджид бил толкова очарован от местоположението на пристанището, че решава да построи на негово място един голям град. Въпреки че повечето му планове се провалят поради различни причини, дори и без негова помощ малкото селище се разраства в голям и очарователен пристанищен град.

Около Дар ес Салаам има няколко области, които са дом на типичните представители на африканската фауна. В тях можете да видите слонове, хипопотами, черни носорози, гепарди, антилопи, биволи, зебри, лъвове, леопарди и жирафи. Местната ботаническа градина от своя страна показва голямото разнообразие от растителни видове, сред които се открояват вековните боабаби.

Джамия в Дар ес Салаам

Архитектурата в града е забележителна. Най-много се усеща влиянието на немските колонизатори, които са изградили градоустройствения му план. Разположението на улиците и представителните постройки е планирано внимателно и разумно, а в района на крайбрежната улица все още стоят паметници от немската колониална епоха. Задължително посетете Катедралата на Св. Йосиф, Лютеранската църква и сградата на германския болницата.

В исторически план Дар ес Салаам е разделен на африканска, европейска и азиатска част. Духът на Африка се усеща из тесните улички на Стария град, докато в северната му част изпъкват строго оформените улици, площади и правителствени сгради. В района на пристанището пък се намира бизнес центъра на града с неговите високи банки, офиси и известния хотел "Килиманджаро".

Дар ес Салаам е за много туристи и отправна точка по пътя към националните паркове на Танзания и Занзибар, Пемба и Мафия. Но всеки, стъпил в него е омаян от непринудената му атмосфера, красивата архитектура и плажове, които предлагат всички възможности за активна почивка. Мястото е подходящо за хора от всички възрасти и във всякакво обкръжение, тъй като предлага за всекиго по нещо. Рай е както за феновете на екстремните спортове и за тийнеджърите, търсещи забавления, така и за възрастни хора или за семейства с деца.

Тъй като Дар ес Салаам е на брега на топлия Индийски Океан и съвсем близо до екватора, климатът е тропичен, с горещо и влажно време през по-голямата част от годината. Най-подходящи за посещението му са месеците от май до август, тъй като през останалото време често температурите се покачват на над 32 градуса по Целзий.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати