Киото

03.04.2010
Kyoto Temple

Киото е старата столица на Япония. Този град, който е символ на японската култура и традиции, е разположен сред планините на западната част на остров Хоншу (Honshu). Киото се намира в красива долина, която е заобиколена от три страни с хълмове. Градът е построен така, че входната му част да е от южната му страна, а главният Императорски дворец – от северната. Дълго време Киото пази репутанцията на най-красивия град в страната.

В продължение на 1000 г. от началото на 8 в. това е централното населено място на японската империя. Освен обаче старинният дух, въплътен в многото императорски дворци, стари къщи, храмове и прекрасни плодови дръвчета, Киото днес е един съвременен и модерен град. Около 1, 5 милиона души живеят тук, като пазят още традициите на чаените церемонии и гешите.

Най-първото впечатление за града идва, след като слезете на гарата. Окло вас ще се издигне мощта на разрастващия се с минути град с модерни стъклени небостъргачи. След като продължите раходката и наближите красивите храмове и парковете мигновено ще усетите, че тук има сблъсък между модерния начин на живот и традиционния старинен японски стил.

Този огромен град е разделен на 11 квартала, в които може да посетите стотици исторически забележителности. Ресторантите и нощният живот също са на ниво.

Задължително за туристическата обиколка тук е посещението на района известен като Хигашияма. Тук може да видите храма Кийомизудера, който е построен на хълм със стръмни склонове. Особено атрактивна за посетителите е дървената му площадка, която е надвиснала над палнината.

През 8 век с разпространението на будизма и опита на последователите му да се месят в политиката на правителството, императорът взима решение да премести столицата далеч от будисткото влияние.

През 794 г. новата столица е Хеянкио. По- късно градът е преименуван на Киото и остава столица на Япония до преместването ѝ през 1868 г. в Едо (днешно Токио).

През Втората световна война Киото е пощаден от атомните бомби на американците. Днес той е единственият голям град в Япония, в който все още могат да се видят машия — традиционните японски къщи.

3.9
Общо 8 гласували
5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати