Оксфорд

25.07.2011
Оксфорд

Оксфорд е една от най-прочутите туристически дестинации на територията на Англия. Освен че се счита за най-стария университетски център на Британския остров, градът е известен и с многовековната си история, от която днес са останали красиви исторически и културни паметници.

Разположен край двата ръкава на Темза (Thames) – Черуел(Cherwel) и Изис (The Isis) (градът лежи на Изис), Оксфорд е административен център на графство Оксфордшър, което заема южната част на централна Англия. От тук столицата Лондон отстои на около 80 км в западна посока.

През вековете събитията в областта на Оксфорд са толкова много и разнородни, че днес фактите често се преплитат с митовете. Според една легенда саксонска принцеса и монахиня на име Фрайдсуайд (Frideswide) основала манастир на мястото на днешната Христова Църква, (Christ Church) през 700 г. Похотлив крал непрекъснато я преследвал, затова принцесата се скрила в горите Бинси (Binsey). Скоро владетелят внезапно бил поразен от слепота и оставил девойката на мира.

Около този манастир, по поречието на реката Темза, започнало да се формира малко общество, което се занимавало с отглеждането на добитък. На английски думата за тези стада е oxen ford, откъдето всъщност идва и името на града.

През 12 в. Августинското абатство полага основите на университетската среда в града, като първият колеж тук е издигнат през 13 в. С течение на времето тук се стичат все повече и повече студенти, в резултат на което днес Оксфорд е един от световните университетски центрове.

По начало Оксфорд е саксонски. Още по-онова време централната част тук (Carfax) е била оживена и шумна. Непосредствено до това кръстовище през 14 в. е издигната църквата Свети Мартин, която е известна с високата си кула, емблематична за града. На горния ѝ край има огромен часовник, който е красиво орнаментиран с римски мотиви.

На всеки четвърт час този красив исторически паметник удря и ориентира във времето жителите на града. По Коледа пък в Оксфорд ежегодно се сформира пазар, на който се предлагат всевъзможни стоки – от месо до коледна украса.

Покрай университетската част от града е особено приятно място за разходка най-вече заради красивите си алеи и крайречни брегове. Днес Оксфорд е голям културен център с музеи като Пит Ривърс и Ашмолиан, както и с множество галерии, ателиета и зали за класическа музика. Разбира се, тук не липсват и десетки места за развлечение като ресторанти, кафенета, нощни клубове.

Между самия Оксфорд и студентската общност и до ден днешен се усеща разделение. Повечето от академичните възпитаници рядко общуват с местните жители. Тук голяма част от висшите учебни заведения са отворени за открити посещения само в определени часове, като от посетителите се изисква да заплатят и входна такса.

3.6
Общо 5 гласували
5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати