Падуа

28.03.2010
San Antonio Padua

На 40 км в западна посока от Венеция, в Свероизточна Италия е разположен град Падуа. Той е административен център на едноименната провинция, която се намира в област Венето. През Падуа преминава течението на река Бакилионе. Градът от край време е сред културните центрове на Италия, а в по-новата си история той е и важен индустриален район. Падуа е разположен на обща площ от 92 кв.км., а в него живеят малко повече от 200 000 души.

Падуа се счита за поклонически град, защото милиони вярващи идват всяка година тук, за да влязат в Базилика Сан Антонио (Sant' Antonio), където е гробът на самия светец, в който са положени мощите му. Тялото на починалия на 13 юни 1231 година Брат Антоний е погребано в малката църква „Санта Мария Матер Домини“. След канонизирането му на 30 май 1232 г. от папа Григорий IX францисканските монаси решават да построят до твърде тясната църква „Санта Мария Матер Домини“ нова църква.

Така през 1232 г. започва строителството на базиликата Сан Антонио. То продължава 80 години, като работата е забавена от сложните политически условия и оскъдното финансиране. Нов тласък в строителството дава папа Александър IV, който издава специална индулгенция на всеки помогнал за завършването на базиликата. Папската индулгенция дейста в продължение на 6 години и на 8 април 1263 г. ковчегът на Свети Антоний е преместен под третия купол на новата църква.

Падуа

Параклисът, в който се намират тленните останки на Сан Антонио е дело на много и различни творци. Сред тях са Сансовино и Фалконети. Смята се, че базиликата е проект на Никола Писано. Интерес представлява и конната статуя на венецианския генерал Гатамелата (Erasmo da Narni), която е изработена от Донатело. Самата базилика е католически храм, който е един от най-важните на територията на Италия. Базиликата няма как да не представлява и огромна художествена ценност.

Общата панорама на Падуа е невероятно съчетание от аркадни улички, красиви архитектурни шедьоври и множество живописни мостове, които се извиват над разклоненията на река Бакилионе. Наричат понякога Падуа градът на Джото, защото тук се намира най-голямата колекция от произведения на този майстор на четката.

Сред многобройните забележителности на града е параклисът Скровени (Cappella degli Scrovegni). Смята се, че в него е изрисуван един от най-забележителните цикли от фрески. Стенните гравюри са завършени през 1305г. от самия Джото, а всички те претворяват различни сцени от живота на Дева Мария, като се твърди, че това е един от най – интересните цикли от фрески в света.

Палазо Реджони (Palazzo della Ragione) е друга забележителност на Падуа . Конструкцията на двореца е уникална, защото притежава най – големия неукрепен с колони покрив в цяла Европа. Стените на двореца са покрити с алегорични фрески. На красивия площад „Прато де ла Вале” може да видите повече от седемдесет статуи. В Падуа се намира и вторият (след този в Болоня) по „старост” университет , създаден през 1222 г. Някога в него е преподавал великият Галилео Галилей.

Padua

В Падуа е изградена и първата ботаническа градина в света. Тя е основана през 1545 г., като все още се доближава оригиналния си външен вид. Растенията са аранжирани в овална форма, която се явява символ на света, а същевременно покрай него преминава воден канал. Първоначалната цел на ботаническата градина още с изграждането й е тя да е източник и арена на научни изследвания, което остава така и до ден днешен. Градина остана лоялен към първоначалната си цел, източници на научните изследвания. През 1997 година градината е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

4.1
Общо 7 гласували
5 4
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати