Бремен

18.04.2010
Бремен

Бремен ласкаво е наричан някога „Северния Рим” заради огромното историческо и архитектурно богатство, която се заключва между неговите площади, улици и крайбрежни ивици. Бремен също така е и най-старият германски крайбрежен град. Разположен в северозападната едноименна немска провинция, през Бремен протича река Везер. Целият град се простира на площ 325 кв. км. Днес Бремен е колкото исторически ценен, толкова и модерен развит град.

Бремен е второто по големина пристанище на Германия, като е изпреварен единствено от Хамбург. Прочут доста със своите Бременски градски музиканти речният град се намира на 112 км разстояние в югозападна посока от Хамбург и на 122 км северозападно от Хановер. Някога Бремен е бил известен още и с наименованието „Стария град на сивата река”. Огромното политическо значение на града се оформя от членството му Ханзейската лига, като през периода на Средновековието той е един от най-силните й членове.

Заселването на земите около Бремен е започнало още в праисторически времена, като са открити доказателства за човешки скелет, датиращ 10-12 000 пр.н.е. Средновековната история на областта започва през 7 век, когато Карл Велики установява надмощие над местните саксонски племена. Именно по негово време за първи път град Бремен се споменава в историческите текстове. На 10 август 965 г. император Вилхелм I дава търговското право, монетното право и митническото право на архиепископът на Бремен . През 11 век около града се появява масивно укрепление, което трябвало да пази Бремен от нормандско нашествие.

Първият годишен свободен пазар (Freimarkt) става факт на 16 октомври 1035 г. Това е и най-старият свободен пазар в Северна Германия и в днешно време се празнува ежегодно на стария пазарен площад – Марктплатц. Около него са разположени повечето архитектурно-исторически шедьоври на Бремен. Някои от сградите, които обкръжават площада стоят тук още от 13 век, заради което пазарният площад на Бремен е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното историческо наследство.

Една от забележителните постройки на площада в Бремен е сградата на градския съвет, наричан Ратхаус. Тя заема централно място, като е издигната в началото на 15 век. Малко по-късно първоначалната готическа архитектура на бременския Ратхаус е трансформирана в стил „Везер Ренесан”, който през 17 век бил особено популярен в Германия. Срещу градския съвет, на противоположната страна на площада е разположена сградата на гилдията – Шьотинг, което съчетава в архитектурно отношение ренесансов и готически стил. Покрай тези исторически паметници в Бремен стои внушително и зданието на бременския парламент – Хаус дер Бюргершафт. Тази постройка е издигната през 1966 г. и е забележителна с фасадата си от стъкло, стомана и бетон.

Бремен

Една от главните улици в Бремен е „Бьотхерщрасе”. Тя тръгва от историческия градски пазар и стига до самата река Вазер. Тук историческото и модерното се преплитат от 1926 г., когат тухлената настилка на „Бьотхерщрасе” официално е открита. След Втората Световна война е построена наново. Днес по тази бележита за Бремен улица са разположени множество кафенета, ресторанти, магазини, художествени галерии и ателиета. Тук е разположен и Розелиус Хаус (търговски дом от 16 век), където може да разгледате интересни експонати на мебели и средновековни предмети на изкуството.

В центъра на Бремен се издига една интригуваща статуя. Тя е позната като Роланд , който държи меча на правосъдието и щит, анад него се вие имперски ореол. Статуята е висока 9 метра и се счита за свещена. В годините на Втората Световна Война са взети специални мерски за опазването й от бомбардировките, защото се считало, че докато статуята е цяла, Бремен ще бъде свободен град.

4
Общо гласували: 15
5 5
4 5
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати