Хановер

30.01.2011
Хановер

Хановер (Hanover) е мястото, откъдето тръгват рок-легендите „Скорпиънс”. Разбира се, това съвсем не е най-важното, когато говорим затози град, който е един от най-големите на територията на Германия, но пък за сметка на това тази световноизвестна музикалана банда подсказва, че Хановер освен голям технически и индустриален център, е и място, където музиката, театрите, операта, изобщо сцената има запазена, неприкосновена територия.

Хановер се намира в централната южна част на Германия. Хановер е столица на немската провинция Долна Саксония. В Хановер на площ от 204, 01 кв. км живеят малко повече от 500 000 души. Няма как да не отбележим, че Хановер е една от световните панаирни столици, като най-популярен е "Хановер мессе", който е най-големият технически панаир в света.

Историята на Хановер започва през ранното Средновековие, някъде около 12 век. През средновековието Хановер съществува като отделна държава-кралство. За първи път Хановер се споменава в документи от 1150 година като център на търговията за региона. Първият известен феодал на Хановер е Ернст Август, който се оженил за внучката на английския крал Якоб I - София. По времето на Наполеон обаче част от териториите около Хановер стават част от Кралство Вестфалия (1807 г.) и до 1810 г. почти цялата територия на Кралство Хановер преминава към Вестфалия.

Няколко години по-късно, през 1813 година, Хановер отново е под управлението на Англия - при крал Джордж III. През 1815 година градът става кралство според решението на Виенския конгрес, в който взимат участие всички европейски големи сили. Конгресът има за цел да реши въпросите с новото устройство на Европа след Наполеоновите войни между 1808-1812 година. През 1866 г. Хановер става и една от провинциите на Прусия. През Втората световна война днешната столица на Долна Саксония е силно разрушена от бомбардировките и отново е възстановена като модерен град след края на войната.

Хановер е световноизвестен с множеството панаири, които ежегодишно се провеждат в града. Традицията от 1947 година насам повелчва в Хановер всяка година да се състои панаирът на промишлеността. Хановер е домакин и на първото световно изложение в Германия. Това е още една традиционна за града проява, която започва през 1851 година. За първи път подобно изложение се провежда в Лондон. По време на този панаир в Хановер страните, които участват, показват новите научни, технически и културни постижения на човечеството. Международното бюро за изложенията със седалище в Париж определя следващия домакин на световните изложения.

Туристическата обиколка в Хановер трябва да акцентира върху множеството архитектурно-исторически шедьоври, които са свидетелство за богатата и буйна история на града. Център на стария град е "Марктплац", където е разположено старото кметство. Архитектурата на тази сграда е подчертано готическа, а самото кметство е строено между 1439-1455 година. В непосредствена близост до кметството в Хановер е и църквата, която е построена от червени тухли през 16 век.

Църквата в Хановер

Сред интригуващите туристически забележителности в Хановер са многото замъци, които свидетелстват за историческите събития в района на Хановер. Сред най-известните и забележителни дворци са "Лаиншлос", построен през 17 век. Той е разположен в южната част на стария град в Хановер. Доста атрактивен е и обновеният през 1832 година "Вангенхайм-Палас". Замъкът "Херенхаус" с неговите градини, устроени в бароков стил на територия от 50 хектара, е нещо, което непременно трябва да видите.

Забележителни с бароковата си архитектура са катедралите "Свети Йоханис", която е издигната между 1666-1670 година, както и "Свети Клеменс", построена между 1711-1718 година. Най-старата клерикална сграда е тази на Кръстовата катедрала. Нейният строеж е започнал около 1300 година.

3.5
Общо гласували: 8
5 1
4 4
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати