Хайделберг

30.11.2010
Старият град на Хайделберг

Хайделберг (Heidelberg) е забележителен немски град. Той е известен с невероятно автентичната си, красива и изцяло запазена барокова стара част на града и с най-стария университет на Германия и като цяло един от най-старите в Европа. Невероятно многото културни, исторически забележителности в Хайделберг, които са реминисценция от различни епохи, превръщат този град в една от най-посещаваните дестинации на територията на Германия и Западна Европа. Около 3 милиона туристи от цял свят годишно посещават Хайделберг, за да се насладят на автентичната му барокова архитектура, а едновременно с това да видят и модерното му лице.

Хайделберг е разположен в долното течение на плавателната река Некар, която тече през югозападната част на Германия. Некар прекосява Хайделберг от изток на запад и се влива на 22 км от него в река Рейн. Градът стои в северозападната част на федералната провинция Баден-Вюртемберг, между градовете Франкфурт на Майн и Щутгарт. Съвсем близо са и градовете Манхайм и Лудвигсхафен. Градът е обграден на изток от върховете Кьонигсщул (Königstuhl) 568 метра, Гайсберг (Gaisberg ) 375 метра и Хайлигенберг (Heiligenberg ) 445 метра високи. Хайделберг се разпростира на площ от 108, 83 кв. км, а в него живеят около 150 000 души.

За първи път Хайделберг е споменат в грамота на манастира от Шонау през 1196 година, но неговата история носи следите на келти, алемани, франки и римляни далеч отпреди това. Векове наред той е бил столица на князете от Курпфалц, които същевременно с това да били и императори на Свещената Римска Империя.

През това време градът на Некар преживява и своя 5 вековен разцвет. Тук през 1386 година се създава и първият университет в Германия. По време на войната за Пфалцкото наследство, романтичен Хайделберг е на няколко пъти разрушаван от френски войски, за да бъде издигнат отново в барок. През 1720 резиденцията на князете от Курпфалц е преместена в Манхайм.

През 1803 година Хайделберг става част от великото херцогство Баден. През 19 век тук творят много философи и поети и града на Некар започва да се развива като университетски център. За разлика от по-голямата част немски градове, Хайделберг почти не пострадва през Втората световна война. След края на войната тук се разполага централата на американските сухопътни сили в Европа.

Замъкът в Хайделберг се издига величествено с неговите отблясъци в пастелни тонове между старите квартали на града и хълма. Днес това безспорно е една от най-големите туристически забележителности на града. Архитектурата на замъка в Хайделберг е странна смесица от стилове и епохи между 13 и 17 в., като основната част от двореца е построен в духа на немския Ренесанс. За първи път той се споменава през 1225 г. Построен на различни етапи, в днешният си вид той носи белезите на няколко архитектурни епохи. Той е бил основна резиденция на на князете от Курпфалц.

Замъкът в Хайделберг

След като католическият Карл Филип през 1720 преди всичко на основа на разногласия с преобладаващо протестантстката общност в Хайделберг премества столицата в новооснования Манхайм, дворецът престава да изпълнява официални функции. Днес замъкът в Хайделберг е привлекателно място за туристи от целия свят. Има два начина да стигнете до двореца. Единият е като ползвате лифта, който тръгва от стария град и отива до телевизионната кула, а другият е пеша, като тръгенте по тясната, живописна пътечка по склона.

Хайделберг е световно признат университетски център най-вече заради „Рупрехт-Карлс-Университет“ или на кратко Хайделбергски университет. Той е основан през 1386 г. и е един от най-старите в Европа. Славата на Хайделберг като университетски център е в областта на медицинските и естествените науки. Рядко може да се намери университет, който е дал на света 9 носители на Нобелова награда. Хайделбергският университет е основан от Рупрехт I, княз на областта Пфалц и от великия херцог Карл-Фридрих от Баден, на които и всъщност е кръстен.

3.9
Общо 7 гласували
5 3
4 0
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати