Хелзинки

26.01.2011
Хелзинки

Финският архипелаг, който започва от Хелзинки и стига до най-стария финландски град Турку, е навярно най-голямото богатство на Финландия. Особено красиво е югозападното крайбрежия, което включва повече от 20 000 острова и малки скалисти рифове. Тук можете да видите и някои от най-старите средновековни църкви и постройки, датиращи от 12 век. Тази уникална морска гледка не може да остави никого равнодушен към красотата й, а ЮНЕСКО й дава статут на биосферен резерват.

Финландската столица Хелзинки (Helsinki) е разположена на а северния бряг на Финския залив. Хелзинки е най-големият град на територията на страната, като населението му достига около 600 000 души.

В голямата агломерация на Хелзинки влизат също така градовете Еспоо и Вантаа, заедно с които населението на големия метрополитен район нараства до над 1300 000 души. Хелзинки е разположен в южната част на Финландия, в провинция Южна Финландия, област Уусимаа. Водите на Балтийско море мият бреговете на града. От датската столица Копенхаген, Хелзинки се намира на около 300 км, а от естонската столица Талин разстоянието е едва 80 км. От бившата руска столица Санкт Петербург Хелзинки също отстои на около 300 км.

Хелзинки е основният политически, образователен, финансов, културен и изследователски център на Финландия. Хелзинки е също така важен регионален град на Балтийско море и като цяло един от най-важните в Северна Европа. Този красив морски град има осем университета и шест технологични центъра. Около 70% от чуждестранните компании, действащи във Финландия са се заселили в района Хелзинки. През 2009 г. Хелзинки беше избран за столица на световния дизайн за 2012 г. от Международния съвет на дружествата за индустриален дизайн. За призовото място Хелзинки победи град Айндховен.

В интерес на истината, когато се разходите из Хелзинки, е възможно да доловите голяма прилика с архитектурния руски шедьовър Санкт Петербург. Красотата на двата града, които са разположени доста близко един до друг е сходна, навярно заради политичекката обвързаност на двете северни страни – Русия и Финландия, през годините.

Helsinki

В края на 19 и началото на 20 век Финландия е функционирала като независимо руско херцогство. Като последица от това, днес в центъра на Хелзинки още може да видите постройки на къщи, които са били обитавани от руски богаташи.

От 1323 до 1809 г. територията на Финландия е била под владение на нейната съседка – Швеция, която в крайна сметка е оказала много по-голямо влияние върху архитектурния стил на града. Дори официалните езици в страната са два – шведски и фински.

Историята на Хелзинки започва през 1550 г., когато е създадена с указа на шведския крал Густав Ваза. Първоначалното селище било разположено при устието на река Ванта Йоки. По-късно обаче мястото се оказва доста неудобно поради лошия достъп до морето. В резултат на това през 1964 г. градът е издигнат наново на мястото, което днес е скалист полуостров Естнес на Финския залив. До 18 век почти всички сгради в Хелзинки са били от дърво.

Най-централното и съответно най-популярното място в Хелзинки е Сенатския площад, откъдето тръгват и завършват повечето групи, водени от екскурзовод. Архитектурата на площада е особено красива, като тук повечето сгради са решени в неокласически стил.

Около площада, в четирите му края се намират и най-известните историческо-архитектурни сгради в Хелзинки. На единия край се намира Катедралта в Хелзинки, на другия – Министерският съвет, а другите две красиви постройки за на Университета и на Библиотеката. Всички те са издигнати през 18 век. В самия център на площада в Хелзинки може да видите и интересен паметник на цар Александър II.

4
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати