Йерусалим

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Йерусалим

За всеки вярващ и набожен човек посещението на Божи Гроб, е върховно постижение в земния му път. Преклонението на Светото място е в Йерусалим (Jerusalem). Широко застъпено е твърдението , че именно в Йерусалим човек е най-близо до Бога. Навярно поради факта, че този израелски град е изграден на висок хълм и за да стигнете до него е нужно доста изкачване. В това изкачване има също доста символика, свързана с религиозните вярвания. Йерусалим е най-свещеното място както за юдеи, така и за християни и мюсюлмани.

Йерусалим се намира в почти централната част на Израел. Този най-голям религиозен център е официалната столица на Израел, макар и повечето страни членки на ООН да смятат за столица на Израел Тел Авив. Йерусалим е основният политически и религиозен център на страната. Градът е разположен в южната част на плато, което е включено в цялостта на Юдейските планини. В него влизат Елеонския хълм на изток и хълма Скопий на североизток от центъра на града. Йерусалим отстои и на около 60 км в източна посока от Тел Авив, както и Средиземно море. Източно от Йерусалим, на около 35 км се намира и Мъртво море.

Плачещата стена в Йерусалим

Йерусалим е заобиколен от долини и сухи речни корита. Градът стои на около 760 м надморска височина. Долините Кедрон, Еном и Тиропоейон се събират близо до южния край на Стария град на Йерусалим. Долината Тиропоейон отделя разположеният източно от Стария град Храмов хълм. Този район е извор на историческото минало на християнската вяра.Наскоро в Йерусалим археолози откриха защитна стена на 3 000 години, която потвърждава истиността на библейски тест. Тази безценна находка датира от 10 век преди Новата ера. Тя е дълга 70 метра и висока 6 м. Според специалистите каменната преграда е част от защитен комплекс, включващ порта с караул, пристроена сграда и стражева кула. В Библейската Първа книга на царете се казва, че Соломон, цар на Израел, е построил защитна стена в Йерусалим. Новото откритие е първото доказателство за такава структура.

Всяка година Христовото Възкресение в Йерусалим привиква милиони поклоници от цял свят. Тук вярващите стват свидетели на едно велико чудо, което се наблюдава в деня преди църковния празник Великден. В Йерусалим, над мястото на Божи гроб е издигнат малък параклис, а над него - величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън. Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. Той има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

Йерусалим води началото си още от 2000 г. пр. н.е. Mного древни и средновековни държави са присъединявали Йерусалим към територията си. През 1004 пр.н.е Йерусалим вече се очертава като средище на еврейския народ, а Соломон построява тук великолепен дворец с крепостни стени и храм. След неговата смърт за известен период от време религиозното значение на Йерусалим затихва. Вавилонските владетели опожаряват града в това число и Соломоновия храм около 6 век преди н.е.

Йерусалим

По нареждане на цар Кир Велики около 536 г. пр.н.е. Йерусалим е издигнат наново. По новата история на Йерусалим го свързва с кръстоносците, които през 1099 г. го завладяват и градът остава в техни ръце до 1187 г., когато Саладин го отвоюва. Между 1517 и 1917 г. Йерусалим е в границите на Османската империя. До края на Първата световна война Йерусалим почти през цялото време в под владение на мюсюлманите. През 1950 г. правителството на Израел обявява западната част на Йерусалим за столица на страната, а през 1967 г. анексира и източната част на града.

Едно ключото място в Йерусалим е Златната порта. Точно срещу нея се намира Гетсиманската градина. По времето на Исус тук навсякъде е имало маслинови дръвчета и кипариси. Руският манастир "Св. Мария Магдалина" е запазил част от това зелено обаяние в градините си. Под този храм се намира „Църквата на всички нации", която е католическа. Тя е издигната на мястото, където Божият син отправя последната си молитва преди да го заловят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.1
52
43
34
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати