Лима

13.02.2011

Лима (Lima) е интересен и колоритен латиноамерикански град. Това е столицата на западната южноамериканска страна Перу. Лима е разположена в непосредствена близост до крайбрежието на Тихия океан, като лежи в долините на реките Чилон, Римак и Лурин. Столицата Лима се намира в континенталната част зад пустинния бряг на едноименния залив. Към водите на океана е разположено морското пристанище на Каляо. Лима е на 5-то място по големина в Латинска Америка след Сао Пауло, Мексико Сити, Буенос Айрес и Рио де Жанейро.

Населението на Лима е почти 7 милиона души, а населението на цялата метрополия достига над 8, 2 милиона. С този брой на хората живеещи в Лима, столицата на Перу се нарежда сред най-големите и гъсто населени градски райони в Латинска Америка. Жителите на Лима са с доста разнороден расов и етнически произход. Традиционно най-много са метисите, които са смесица от европейци и индианци, но политическата и икономическа нестабилност през втората половина на 20-и век водят до приток на значителен брой имигранти с чист индиански произход от околните провинции.

Лима

Историята на Лима започва през 1535 година, когато градът е основан от испанския конквистадор Франциско Писаро. Първоначалното селище се е считало за „Град на кралете”, както се превежда тогавашното му име - La Ciudad de los Reyes. Лима става най-важният град в испанското вицекралство Перу, което тогава е било административна област, включваща по-голямата част от испанските колонии в Южна Америка. В продължение на повече от три века Лима е била най-голямата метрополия на континента. Днес почти една трета от населението на Перу живеят в този град. Националният университет на Лима „Сан Маркос”е основан още през 1551 г. Този университет функционира и до днес, като се счита за най-старото висше учебно заведение както в Южна, така и в Северна Америка.

Обиколката на историческите и културни забележителности в Лима задължително трябва да включва историческия център на Лима . Тук са площадът Плаза Майор с катедралата Сан Франциско от 16-и век, както и президентския дворец. Особено интересен е Паркът на маслините. Сред религиозните паметници, които непременно трябва да се посетят в Лима е църквата Конвенто де Сан Франциско с нейните интригуващи катакомби. Храмът е и отличен пример за колониална архитектура. В Лима има също така и Музей на златото, а в Археологическият музей „Рафаел Ларко Херера” може да научите всичко, свързано с бурната история на Лима и тази част на Латинска Америка. И двата музея се намират в квартала Пуебло Либре.

Lima, Peru

Историческият център на Лима е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство заради невероятните архитектурно-исторически паметници, които представляват повечето сгради тук. Те са невероятно съчетание от архитектурни стилове – колониален испански стил, ар нуво, френски архитектурни течения и др. В тази част на Лима все още са запазени някогашните средновековни укрепителни стени на селището, които са отличен пример за испански средновековни защитни стени.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати