Галичица

31.01.2013
Планината Галичица

Галичица е планина, намираща се в най-южната част на Западна Македония и в Източна Албания. Тя има изключителни характеристики, поради което през 1958 г. почти 23 000 хектара от македонската й част са обявени за национален парк.

Дължината на планина Галичица е 35 километра, а разположението й е в посока север-юг. В Албания тя преминава в планината Сува гора. Галичица се разделя на две части: Малка Галичица на Север и Стара Галичица на Юг.

Национален Парк Галичица се намира в региона Охрид-Преспа и е най-важният туристически район в Македония. Освен планина Галичица, паркът обхваща бреговете на Охридско езеро и на Преспанското езеро. Върховете на планината са често над 2000 м., като най-висок е Магаро (2254 м), следван от Лако Сигноп (1984 м) и Гога (1737 м). Не може да не се спомене и връх Баба, тъй като от него могат да бъдат видени едновременно и двете езера - и Охридско, и Преспанско.

Национален парк Галичица разполага с изключително богат и разнообразен растителен свят. Голяма част от флората се среща много рядко или въобще не се среща в останалите околни планини. Особеност за планината е това, че в нея могат да бъдат видени и някои видове, които са специфични за планините в Мала Азия, Гърция и на Южните Балкани. Предполага се, че това се дължи на факта, че Галичица е разположена на две езера.

Изглед към галичица

Флората на парк Галичица се гордее със своите 130 дървесни и храстови видове, сред които са гръцката ела, дивият кестен, дивият лешник, чимширът, тисът и др.

Фауната също представлява огромен интерес за посетители, тъй като в района можете да се натъкнете на рисове, които изключително рядко се срещат из тези области. Има и много мечки, вълци, лисици, яребици, диви свине и няколко вида орли.

Национален Парк Галичица разполага с някои от най-изключителните културно-исторически и архитектурни паметници на Балканите.

Галичица

Тук се намира един от най-обаятелните манастири в Македония - Свети Наум. Смята се, че той датира от 9 в. и че е творение на ученика на Кирил и Методий - Наум, който е погребан тук.

През годините той е преправян няколко пъти, а в края на 19 в. изгаря напълно, след което и изграден изцяло наново.

На брега на Охридското езеро се намира и църквата Света Богородица Захумска, която датира от 1361 г. Тя е иззидана с камък и тухли. Изключителна е с това, че в нея има запазени образи на светци в цял ръст - Исус Христос, Свети Климент Охридски, Свети Наум Охридски и др.

На остров Голям град се намира църквата Свети Петър, която е построена около 1360 г., по време на царуването на Вълкашин. Църквата е добре запазена, последната й реконструкция е през 1934 г.

Галичица разполага и с две пещерни църкви - "Света Богородица Пещенска" и "Свети Стефан", които също предизвикват голям интерес за туристи.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати