Планината Килиманджаро

25.07.2011
Килиманджаро

Килиманджаро (Kilimandjaro) е най-високата планина в Африка, достигаща 5895 м. Цели три конусовидни върха стърчат величествено по 80-километровото протежение на този мащабен планински масив. Разстоянието оттук до столицата Найроби е приблизително 225 км, а до Голямата разломна долина – около 160 км.

Този връх е едно от най-големите предизвикателства за алпинистите. Ако имате намерение да се пробвате и да го покорите най-добре е да направите това в периода декември-януари, защото от април до ноември валежите са обилни.

Най-високата точка в тази планина, която има вулканичен произход е връх Ухуру или по-известен като Кибо.

Планинският масив е образуван от три слели се изгаснали вулканични кратера — Кибо (5895 м), Мавензи (5356 м) и Шира (4006 м). Планината е изградена предимно от трахибазалтни и фонолитни скали.

Килиманджаро, Танзания

Снежната граница на планината е разположена между 5300 м и 5700 м. По билото на планината има ледници, които покриват територия с площ над 11 кв. км.

За Килиманджаро средното количество на годишните валежи е около 1000 мм. Растителността е етажирана, като видът на растенията се променя с изкачване във височина. В най-ниските части растат екваториални гори.

Планина Килиманджаро

След това могат да се видят гори, характерни за влажните тропици. След тях са разположени растителни видове, характерни за саваните. В най-високите части на планината има обширни ливади.

За пръв път за Килиманджаро споменава древногръцкия географ Птолемей, но най-високата планина в Африка си остава непозната за останалия свят до 1848 г. Тогава немският мисионер Йохан Ребман вижда сребристият връх на планината, а връщайки се в родината си споделя видяното и чутото от местните жители.

Историите на Ребман събуждат интереса на европейците към непознатата земя и в следващите години няколко експедиции посещават тази част на Африка.

Днес Килиманджаро e предизвикателна атракция и привлича хиляди туристи всяка година. Самото изкачване на стръмния връх трае около 5 и 8 дни, но когато стигнете догоре и пред очите ви се открие необятната панорама на цяла Кения и Танзания толкова ниско, ще разберете, че усилието си е струвало.

4
Общо гласували: 12
5 5
4 2
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати