Връх Бромо

25.07.2011

Връх Бромо е един от двата величествени планински масиви, които образуват националния парк Бромо-Тенгер-Семеру (Bromo-Tengger-Semeru National Park). Тази известна и любима на много хора от цял свят туристическа дестинация е разположена в Източна Ява в Индонезия. Природният парк се намира на около 145 км от Сурабая в посока север. След като кацнете на местното летище, от градчето до планината може да вземете автобус или кола под наем. Пътят до Бромо отнема около 3-4 часа.

Оргомната посещаемост и популярност на връх Ява като туристическа атракция се дължи на неговата лесна достъпност. От всички вулканични планини тук, Бромо е най-атрактивен и доста от туристите идват тук, за да наблюдават слънчевия изгрев, който се подава зад масивния вулканичен кратер.

Връх Бромо

Калдерата Тенгер е съставена освен от връх Бромо и от планината Семеру (Semeru). Последната е и най-високата точка в Източна Ява със своите 3676 метра надморска височина. Бромо е всъщност един от многото върхове в огроманата вулканична калдера. Отличава се от другите обаче по отнесената при изригване шапка, от която излиза бял дим. Огроманата калдера, в която се намира е с диаметър от около 10 кв. км., известна като Лаут Пасир или в превод – море от пясък. Тази величествена пустинна местност ярко контрастира с тучните зелени долини от буйна растителност.

Местността Бромо е неразривно исторически свързана с културата на Тенгерезите (Tenggerese) последователи на Буда. Тази етническа група, която е местното население на планините в Тенгер в Източна Ява има интересни религиозни ритуали. Основният им поминък е земеделието.

Всяка година на четиринадесетия ден от месец касада, тенгерезите се събират на ръба на активния кратер на Бромо, за да се помолят на бог Хиянг Види Ваза. По време на религиозната молитва те пренасят жертвени дарове от ориз, зеленчуци, плодове и животни. Този празник се нарича Ядния и всеки, който желае да присъства на него, може да посети Националния парк по това време на годината.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати